Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

OTKRIĆE KOJE ĆE ODUŠEVITI SVIJET Kod Aleksandrovca otkrivena figurina boginje, STARIJA OD EGIPATSKIH PIRAMIDA

Kultura
Autor:

Foto: Sanja Stevanović/Facebook

Najveću od do sada pronađenih “Župskih Venera” za koju se procjenjuje da je stara 6.000 godina, otkrila je juče arheološkinja Sanja Crnobrnja Krasić. To je epohalno otrkiće na arheološkom lokalitetu na području sela Vitkova, kod Aleksandrovca u Srbiji.

A do samog otrića došlo se nakon više godina nevjerovatnog truda entuzijasta iz Zavičajnog Muzeja Župe.

Prema riječima Sanje Crnobranje Krasić, riječ je o epohalnom otkriću iz perioda mlađeg neolita i pripada Vinčanskoj kulturi.

Gepostet von Sasa Stevanovic am Montag, 12. August 2019

– Potvrdile su se pretpostavke da je u Vitkovu bio religiozni centar Vinčanske kulture, jer je Župska Venera viša od 30 centimetara. Obavljali smo redovna istraživanja terena jer je žiteljima sela Vitkovo potreban vodovod. Pred kraj istraživanja stigli smo do otkrića koje će oduševiti svijet, jer je naše nalazište starije od egipatskih piramida – kazala je Crnobrnja Krasićeva.

Ona je napomenula da je u toku konzervacija izuzetnog arheološkog otkrića.

Krasićeva, koja je na istom lokalitetu posljednjeg dana zaštitnih istraživanja na terenu prije izgradnje lokalne kanalizacije pronašla i žrvanj i ostatak praistorijske peći, navela je da je ovo četvrta monumentalna venera nađena na ovom lokalitetu, a prva nakon 1969. godine.

Figurina boginje čiji je gornji dio nađen u cjelini, dok su glava i noge bili odvojeni, potiče iz perioda od 3.500 do 4.500 godine prije nove ere.

Gepostet von Sasa Stevanovic am Montag, 12. August 2019

Da nisu kopali za kanalizaciju ne bi je ni pronašli

– Da nije bilo namjere da se sprovede kanalizacija, mi se danas ne bismo upoznali sa ovom predivnom venerom. Nadam se da ćemo ponovo dospjeti u pravu žižu naučne javnosti – rekla je Krasićeva za “Večernje novosti”.

Ona je rekla da je riječ o vremenu kada se dogodila prva industrijska revolucija, kada ljudi prestaju da budu lovci, osnivaju naselja, počinju da se bave poljoprivredom, a za bolje usjeve su se molili boginjama plodnosti.

Krasićeva je navela da se smatra da je Vitkovačko polje, koje zauzima unikatno mjesto u sklopu vinčanske kulture, praistorije Srbije i svijeta, bilo religiozni centar u to vrijeme.

Akademik Borislav Jovanović istakao je da bi se cijela kultura svakako zvala “vitkovačka” da je kojim slučajem lokalitet u Župi pronađen prije Vinče.

Samo 50 metara od mjesta gdje je pronađena venera 1969. godine, arheolozi su otkrili četiri neolitske boginje, od kojih su tri monumentalne i spadaju u neprocjenjivo kulturno blago.

 

Najpoznatiju među njima “Lejdi of Aleksandrovac”, koja je simbol Aleksandrovca, kustosi su uvrstili među 12 najznačajnijih praistorijskih venera na svijetu.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO