Banjaluka

OTKRIVAMO Austrijski diplomata lobirao za OTIMANJE ZEMLJIŠTA u centru Banjaluke

Donedavni austrijski ambasador u BiH Martin Pamer vršio je pritisak na gradske vlasti kako bi ih privolio da se odreknu nekoliko desetina miliona KM vrijednog zemljišta na mjestu Stare autobuske stanice, saznaje Srpskainfo.

OTKRIVAMO Austrijski diplomata lobirao za OTIMANJE ZEMLJIŠTA u centru Banjaluke
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Nakon što je gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, poslije presude Ustavnog suda BiH, izašao u javnost sa tvrdnjom da su za ovaj slučaj lobirale „i neke strane diplomate i da ne može da garantuje da sličan pritisak nisu trpile i sudije“, Srpskainfo saznaje da se radi o ambasadru Pameru, koji je ovdašnjoj javnosti ostao zapamćen po otvorenom sukobu s Miloradom Dodikom.

Prema tvrdnjama naših izvora, Pamer je, u društvu sa Zlatkom Benderom, predsjednikom Austrijsko-srpskog prijateljstva, prekršio sve norme diplomatskog ponašanja kad je, na prevaru, na sastanak s Radojičićem pokušao da uvede predstavnike firme „Bewo Real Estate“, koji su, zajedno s „Autoprevozom“, tužili Grad zbog zemljišta stare autobuske stanice.

Pamer je na sastanku potencirao ovu temu, pravdajući se da on kao ambasador ima dužnost da štiti austrijske interese. Bio je izrazito neugodan i gotovo ultimativno tražio da se Banjaluka odrekne tog zemljišta. Međutim, pravi skandal je izbio kad je, na pola sastanka, zatražio da u salu uđu i predstavnici ove firme, koje je bukvalno doveo pred Radojičićevu kancelariju, a da u pripremi sastanka nije bila ni riječ o tome da dovodi neke ljude! Radojičić im je, međutim, zabranio da uđu i ambasadora opomenuo da je takvo ponašanje i njegovo zalaganje za interese te firme potpuno nepremjereno za jednog diplomatu – tvde naši sagovornici.

Foto: Srna
Foto: Srna

Podsjetimo, Radojičić je u petak, u reakciji na presudu Ustavnog suda, otkrio da je bio izložen brojnim pritiscima zbog slučaja. On je, ne otkrivajući o kome se radi, precizirao da mu je „prije dvije godine jedan visoki diplomata pokušao na sastanak bez dogovora i nenajavljeno uvesti upravo ljude sa kojima su u sporu da lobira za njih u toku trajanja sudskog spora Grada protiv njih“.

– Gdje je garancija da isto nije radio u Sarajevu, on ili drugi stranci? Da su nisu direktno miješali u sudstvo, u aktvne postupke… Da li su to radili prema sudijama Ustavnog suda ako su to pokušali uraditi prema Gradu? Mimo svih diplomatskih protokola i normi miješati se u sudske postupke zemlje u kojoj se nalazite. I sada isposlovati jednu ovakvu presudu – rekao je Radojičić.

Pročitajte još

Podsjetimo, sporno zemljište površine preko 22 dunuma 1968. godine od “Željeznica Jugoslavije” kupio je banjalučki “Autoprevoz”, i to za potrebe izgradnje autobuske stanice.

Prema ugovoru između Grada Banjaluka i “Autoprevoza” iz 1979. godine, Grad je toj firmi, u zamjenu za staru autobusku stanicu u centru, dao zemljište u Lazarevu, na kojoj se danas nalazi nova autobuska stanica, a „Autoprevoz“ se, uz dodatnu novčanu naknadu, odrekao parcele u centru.

Na misteriozan način, međutim, izvršen je upis vlasništva na obje lokacije u korist „Autoprevoza“, koji je kasnije privatizovan. Zanimljivo je da u Banjaluci uopšte nema originala dokumenta, odnosno ugovora, koji je nestao iz arhive Zavoda za izgradnju.

Spor “Autoprevoza” i Grada oko atraktivnog zemljišta traje vše od 16 godina.

Na zemljištu u centru grada još 1891. godine Austrougarska je izgradila željezničku stanicu, u kojoj je danas smješten Muzej savremene umetnosti RS.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije