Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

OTKRIVAMO DETALJE HAPŠENJA ZORANA PANTIĆA Ubio dijete, majku i oca pa pobjegao u Švajcarsku

Hronika
Autor:

Foto: Profimedia

Odbjegli ubica Zoran Pantić (44) uhapšen je nakon 24 godine skrivanja u Švajcarskoj i trenutno se nalazi u ekstradicionom pritvoru, a u BiH bi trebao biti izručen u narednom peridu.

Pantić je 22. oktobra 1995. godine pobjegao iz zatvora u Bijeljini gdje se nalazio na odsluženju dugogodišnje robije zbog ubistava članova porodice Isić iz Teslića.

Pantić je osuđen na 12 godina i 10 mjeseci zatvora, jer je u oktobru 1993. godine ubio muškarca, ženu i dijete.

Naime, Pantić je sredinom oktobra 1993. godine sa saučesnicima dogovorio da šestoro članova muslimanske porodice Isić iz Teslić koji su u kritično vrijeme bili smješteni u hotelu “Krin” u Bijeljini prebaci preko rijeke Drine u Srbiju uz određenu novčanu naknadu.

– Pantić je zajedno sa saučesnicima povezao šestoročlanu porodicu u kamionu, a tokom vožnje krvnici su skovali plan da likvidiraju cijelu porodicu među kojima je bilo i dvoje djece. Motiv ubistva bilo je koristoljublje, jer su žrtve nosile novac i lične dragocjenosti – ispričao je izvor Srpskainfo iz istrage.

Porodicu Isić dovoze u mjesto Međaši u neposrednu blizinu vikendice jednog od izvršioca krivičnog djela gdje je jedan od ubica iz poluautomatske puške pucao u dvije žene i jedno dijete i ubio ih, zatim je pušku dao Pantiću koji je pucao u muškarca, ženu i dijete i ubio ih.

Nakon izvršenih ubistava leševe su pobacali u Drinu, vratili se u Bijeljinu i međusobno podjelili novac i dragocjenosti koje su oduzeli od ubijenih članova porodice Isić.

Policijski službenici Uprave kriminalističke policije su nakon nekoliko godina intenzivnog rada na lociranju traženog lica isto pronašli u Švajcarskoj, gdje je sklopio brak sa njihovom državljankom pri čemu je preuzeo njeno prezime i podnio zahtjev za prijem u državljanstvo.

Zoran Pantić je kako otkriva izvor iz istrage u potpunosti preuzeo identitet svog brata, jer je posjedovao lična dokumenta na ime Dalibor Pantić, oženio se pod tim imenom i predstavljao se kao državljanin Srbije.

Na osnovu informacija policijskih službenika UKP MUP Republike Srpske o mjestu i tačnoj adresi stanovanja traženog i prezime koje je preuzeo od supruge, nadležni organi Švajcarske su uhapsili bjegunca. U toku je njegova ekstradicija iz Švajcarske u zatvor u Bijeljini.

– Ovo je još jedan primjer istrajnog rada policijskih službenika MUP Republike Srpske koji i poslije 24 godine od bjekstva osuđenog nisu odustali od traganja i privođenja pravdi istog, te time bar koliko toliko pružili malo satisfakcije rodbini žrtava – naveli su iz MUP RS.

Osuđeni za teško ubistvo Zoran Pantić želi obnovu procesa

Zoran Pantić, čija je ekstradicija iz Švajcarske u Republiku Srpsku u toku, namjerava da pokrene obnovu postupka za teško ubistvo, za šta je prije 25 godina osuđen na 12 godina i 10 mjeseci zatvora, rekao je Srni advokat Miodrag Stojanović.

– Pantić namjerava da podnese zahtjev za obnovu procesa, tvrdeći da nije učestvovao u tom ubistvu i da je to priznao pod batinama, te da traži da mu se u obnovljenom postupku omogući da kaže svoje mišljenje – rekao je Stojanović koji je danas dobio Pantićevo pismo upućeno 17. oktobra iz Švajcarske, u kojem je najavio ekstradiciju za 18. oktobar.

On u pismu moli Stojanovića da mu, kada dođe u Bijeljinu, pomogne oko pronalaska advokata, pošto ga Stojanović nakon 24 godine bijega i povratka u bijeljinski zatvor ne može braniti – jer mu je on prije 25 godina sudio, oglasio krivim za teško ubistvo i osudio na dugogodišnju kaznu zatvora.

Advokat podsjeća da je Pantić otišao na izdržavanje kazne, pobjegao iz zatvora, napustio zemlju i nestao.

Presuda Pantiću je pravosnažna, ističe Stojanović, pa će nastaviti da izdržava kaznu.

– Filmska je priča o tome kako je pobjegao, došao do Švajcarske i promijenio identitet, izigrao vlasti Švajcarske, oženio njihovu državljanku i dobio švajcarsko prezime, državljanstvo, dvije kćerke i unuče – kaže Stojanović, što je Pantić naveo u pismu.

Do 19.00 časova Pantić još nije stigao u Kazneno-popravni zavod u Bijeljini.

Zoran Pantić osuđen je za ubistvo šestočlane porodice Isić iz Teslića.

Prije 24 godine pobjegao je iz zatvora u Bijeljini, uhapšen je u Švajcarskoj, a ekstradicija u zatvor u Bijeljini je u toku.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO