Hronika

OTKRIVENI JEZIVI DETALJI Srbin i Holanđanin političara vezali kablom i TUKLI DO SMRTI

Na tajnoj lokaciji u Švajcarskoj u ponedjeljak je počelo suđenje Srbinu (43), za kojeg se vjeruje da je član Pink Pantera, zbog sumnje da je opljačkao i nanio teške tjelesne povrede švajcarskom političaru, od kojih je čovjek kasnije preminuo.

OTKRIVENI JEZIVI DETALJI Srbin i Holanđanin političara vezali kablom i TUKLI DO SMRTI
FOTO: M. MILAKOVIĆ/RAS SRBIJA

Pljačka, prilikom koje su žrtvi i nanijete teške tjelesne povrede, odigrala su u martu 2010. godine, u Metzerlenu u Zoloturnu. Srbin i Holanđanin (41) su, kako se vjeruje, upali u kuću gradonačelnika Ive Borera, sa namjerom da mu ukradu novac i nakit vrijedan nekoliko miliona švajcarskih franaka, a tom prilikom su Boreru nanijeli povrede od kojih je kasnije preminuo.

Švajcarski mediji su ranije pisali da je pljačku osmislio Srbin, koji danas živi na prostoru Srbije. On je navodno od jedne žene iz Švajcarske dobio dojavu da je Ivo “pun kao brod”, te je dao nalog da se njegova kuća opljačka.

U čitavu priču uključen je i državljanin Crne Gore (66), koji je optužen da je Srbina i Holanđanina doveo u Švajcarsku i nakon zločina im pomogao u bjekstvu. Crnogorac se navodno dovodi i u vezu sa spektakularnom pljačkom Pink Pantera u Dubaiju 2007. godine, u kojoj su članovi ozloglašene bande odnijeli nakit vrijedan oko 15 miliona dolara.

Pročitajte još

Na početku suđenja iznijeti su pojedini gnusni detalji zločina, te se saznalao da je Ivo Borer bio vezan kablom za stolicu, da je mučki pretučen i oštrim predmetom udaren više puta u predjelu glave.

Umjesto bogatog plijena, prenosi Telegraf, optuženi su pobjegli iz kuće samo sa ključem Ivinog automobila i ključem od kuće, a nesrećnog čovjeka je supruga pronašla u lokvi krvi. On je odmah transportovan u bolnicu gdje su se ljekari mjesecima borili za njegov život. Nakon četiri mjeseca agonije, Ivo je preminuo.

Advokati odbrane tražili su odlaganje suđenja, kritikukujući istragu i tražeći da se u optužnici ne navodi da su njihovi klijenti učestvovali u organizovanom zločinu. Oni su doveli u pitanje i dokaze koji njihove klijenti terete za još dvije odvojene pljačke.

Naime, na početku suđenja tužilac je optužio Srbina, Crnogorca i Holanđanina da su u februaru, dakle prije pljačke u Metzerlenu, učestvovali u pljački juverlirnice u Vetingetu, odakle su odnijeli nakit i novac, ukupne vrijednosti preko 850.000 franaka. Potom je rekao da je Holanđanin u junu iste godine opljačkao još jednu juverlirnicu i sa saučesnikom odnio plijen vrijedan 162.000 franaka.

FOTO: LAURENT GILLIERON/EPA
FOTO: LAURENT GILLIERON/EPA

Problem je nastao i zbog toga što se na suđenju nije pojavio i četvrti optuženi za ovo teško krivično djelo, zbog čega su advokati odbrane zahtjevali da se suđenje odloži. Kako mediji pišu, u pitanju je hrvatski državljanin.

Dok sudija nije donio odluku o pomjeranju ročišta, jedan od optuženih stigao je da se žali na uslove u zatvoru. On je rekao da je njegova ćelija katastrofalna, te da ga svuda sprovode sa lisicama na rukama. Tvrdio je da ga kažnjavaju “iako ne zna kakav je to zločin počinio”. Okrivljeni se žalio i na nesanicu i izrazio negodovanje jer je već dugo odvojen od svoje porodice.

Advokat okrivljenog Srbina je sve vrijeme suđenja pokušavao da dokaže da njegov klijent nije član ozloglašenih Pink Pantera i da stoga njegov klijent ne može da bude optužen za organizovanu kriminalnu pljačku.

On je rekao da su Srbina povezali sa ozloglašenom bandom na osnovu podataka iz istrage jedne pljačke u Francuskoj koja se pripisuje Panterima. Isto tako, kaže da ne postoje dokazi da je navodni “mozak operacije”, koji je iz Srbije naložio pljačku Borera, povezan sa Panterima.

Tužilac je ostao pri stavu da Srbin i Holanđanin treba da budu osuđeni za organizovanu kriminalnu pljačku i ubistvo, a Hrvat i Crnogorac za sa saučesništvo u zločinu i krađe.

Suđenje bi trebalo da bude nastavljeno u petak. Opet će okrivljeni biti saslušani na tajnoj lokaciji zbog osjetljivosti slučaja.