Društvo

OTMICA AVIONA I TERORISTIČKI NAPAD Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo izvedena metodsko-pokazna vježba

Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo danas je, u okviru vojne vježbe "Brzi odgovor", izvedena metodsko-pokazna vježba tokom koje su simulirani otmica aviona i teroristički napad na ovaj aerodrom, saopšteno je iz Eufora.

OTMICA AVIONA I TERORISTIČKI NAPAD Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo izvedena metodsko-pokazna vježba
FOTO: SRNA

Nakon što su komercijalni letovi završeni za danas, pripadnici višenacionalnog bataljona Eufora i agencija za sprovođenje zakona u BiH raspoređeni su na aerodrom, gdje su uspostavili kontrolne tačke, obezbijedili ključnu infrastrukturu i nosili se sa situacijom koja je uključivala otmicu aviona i dojavu o postavljenoj eksplozivnoj napravi.

U okviru vježbe, krizni tim BiH je izdao odobrenje policijskim agencijama da dejstvuju i riješe talačku krizu.

Vježbi su prisustvovali ministri bezbjednosti, odbrane i saobraćaja i komunikacija u Savjetu ministara Selmo Cikotić, Sifet Podžić i Vojin Mitrović, komandant Eufora Rajnhard Trišak, kao i vodeći ljudi iz obavještajnih službi, agencija za sprovođenje zakona, Tužilaštva BiH i koordinacionih tijela.

Cikotić je izjavio da ovakve zajedničke vježbe, sa vrlo realističnim scenarijima, predstavljaju dobru priliku za provjeru sistema koordinacije i djelovanja odgovornih institucija i ministarstava, policijskih agencija, hitnih službi i službi Aerodroma Sarajevo.

– Drago mi je što mogu da kažem da su svi učesnici u današnjoj vježbi pokazali visok stepen spremnosti, obučenosti i koordinisano djelovanje, čime se šalje snažna poruka onima koji bi možda htjeli da počine teroristički čin, ali i putnicima, jer je to dodatna garancija njihove bezbjednosti – poručio je Cikotić.

Komandant Eufora general-major Rajnhard Trišak rekao je da je saradnja između Eufora i agencija za sprovođenje zakona i aerodromskih službi bila izvanredna.

– Djelujući rame uz rame sa našim kolegama iz BiH, pokazali smo sposobnost da brzo obezbijedimo i zaštitimo sarajevski aerodrom, koji je važan infrastrukturni objekat za održavanje bezbjednog i stabilnog okruženja u BiH – ukazao je Trišak.

U okviru vježbe “Brzi odgovor 2020” juče je izvršeno uspostavljanje bezbjednosti na Aerodromu Tuzla i raspoređivanje tima za uklanjanje eksploziva koji je uklonio “sumnjivi prtljag”.

Vježba “Brzi odgovor” je godišnja vježba operacija podrške miru kojom se svake godine provjeravaju planovi za krizne situacije i mehanizmi Eufora za brzo aktiviranje i integraciju snaga na visokom stepenu gotovosti, koje se nalaze van zemlje, sa trupama koje su već raspoređene u BiH, a s ciljem kontinuiranog napretka, bezbjednosti i stabilnosti u BiH.