Svijet

OTMICE, MUČENJA, UBISTVA ZATVORENIKA Mustafa je jedan od osnivača OVK, a tereti se za mnoge zločine

Bivši šef obaveštajne službe Kosova i jedan od osnivača OVK Salih Mustafa je nakon što ga je je Specijalizovano tužilaštvo danas uhapsilo na Kosovu prebačen u pritvorski objekat Specijalizovanih vijeća Kosova u Hagu.

OTMICE, MUČENJA, UBISTVA ZATVORENIKA Mustafa je jedan od osnivača OVK, a tereti se za mnoge zločine
FOTO: VALDRIN XHEMAJ /EPA

On se tereti za krivična djela proizvoljnog lišavanja slobode, surovog postupanja i mučenja izvršena nad najmanje šest lica u periodu približno od 1. aprila 1999. do 19. aprila 1999. na imanju u mjestu Zlaš na Kosovu koje je služilo kao zatvor, ali i ubistvo zatvorenika, prenosi Blic.

To je upravo saopštilo Specijalizovano vijeće Kosova.

– Sudija za prethodni postupak je potvrdio optužnicu protiv Saljiha Mustafe 12. juna 2020. U skladu sa pravilom 88(2) Pravilnika o postupku i dokazima pred Specijalizovanim većima Kosova optužnica koju je sudija potvrdio nije bila u tom trenutku objavljena. U potvrđenoj optužnici se tvrdi da su krivična djela proizvoljnog lišavanja slobode, surovog postupanja i mučenja izvršena nad najmanje šest lica u periodu približno od 1. aprila 1999. do 19. aprila 1999. na imanju u mjestu Zlaš na Kosovu koje je služilo kao zatvor. Dalje se navodi da je jedan zatvorenik ubijen na toj lokaciji u periodu približno od 19. aprila 1999. do kraja aprila 1999. Potvrđenom optužnicom Saljih Mustafa se tereti prema različitim oblicima krivične odgovornosti za: proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo kao ratne zločine učinjene u kontekstu oružanog sukoba na Kosovu koji nije bio međunarodnog karaktera i u vezi sa tim sukobom. Sudija za prethodni postupak je iz razloga bezbjednosti naložio da se optužnica objavi u redigovanoj verziji. Taj dokument se nalazi ovdje – navodi se u saopštenju Specijalnizovanog vijeća Kosova.

Dalje se dodaje da će informacije o datumu i vremenu održavanja prvog stupanja Saliha Mustafe pred sudiju za prethodni postupak biti objavljeno u najskorije vrijeme, i da se prvo pristupanje sudu održava javno.

Mustafa je bio dio OVK od 1988. godine. Prije toga je bio uhapšen 1993. godine i osuđen na pet godina zatvora zbog organizacije pobune. Na organizovanju i širenju OVK radio je u Prištini, Obiliću, Gnjilanu, Vitini i Kamenici, a potom je vodio gerilsku jedinicu OVK pod nazivom BIA dok nije uspostavljena Operativna zona Lab i Karadak. Mustafa je bio šef obaveštajnog odeljenja KBS, a zatim i obavještajni savjetnik Agima Čekua u vreme dok je bio premijer.