Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Otvaranje izložbe “Punktumi” MSURS u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu

Kultura
Autor:

Foto: Muzej savremene umjetnosti RS/RAS Srbija

Izložba „Punktumi: Zbirka inostrane umjetnosti Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske“, projekat Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, gostovaće u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu.

Izložba će biti otvorena sutra u 19 časova. Osmišljena je i prvi put predstavljena javnosti u Muzeju savremene umjetnosti RS povodom obilježavanja 2018. godine, koju je Evropska komisija proglasila Godinom evropskog kulturnog nasljeđa pod sloganom „Naša baština – gdje se prošlost susreće sa budućnošću“ ukazujući na bogatu i raznovrsnu kulturnu baštinu Evrope. Izložba je priređena sa ciljem da se ukaže na značaj Zbirke inostrane umjetnosti i inicira promocija evropske kulturne baštine koju čuva MSURS.

Foto: Muzej savremene umjetnosti RS

Zbirka inostrane umjetnosti MSURS obuhvata više od 360 umjetničkih djela, a za ovu izložbu izabarano je 100 djela 80 autora iz 17 evropskih zemalja (Austrije, Belgije, Bugarske, Velike Britanije, Gruzije, Italije, Irske, Mađarske, Norveške, Njemačke, Poljske, Rusije, Turske, Francuske, Češke, Švajcarske i Španije), čime je omogućen uvid u vodeće umjetničke tokove poslije 1945. godine, tj. ostvaren pregled najznačajnijih pojava na evropskoj umjetničkoj sceni u hladnoratovsko doba. Postavka u Galeriji Matice srpske obuhvatiće selekciju reprezentativnih djela 37 autora.

Formiranje Zbirke inostrane umjetnosti vezuje se za „Akciju solidarnosti likovnih umjetnika Jugoslavije i svijeta“, koja je pokrenuta nakon zemljotresa u Banjoj Luci 1969. godine kao izraz podrške stradalom gradu. Tom prilikom u Banjuluku pristiglo je više od 750 umjetničkih djela sa prostora bivše Jugoslavije, Evrope i svijeta, što je pružilo temelj za osnivanje institucije, a činilo je i njen početni fundus.

Zbirka je obogaćena i poklonima sa VII jesenjeg salona, značajne bijenalne manifestacije pokrenute 1962. godine, koja je u svom sedmom sazivu omogućila i I internacionalni salon. Održan je 1975. godine, a okupio je veliki broj evropskih i svjetskih slikara, grafičara i vajara, prvenstveno autora čije je stvaralaštvo vezano za Pariz, povezujući tako umjetnike iz Kine, Japana i drugih krajeva svijeta sa evropskim kulturnim nasljeđem. Zahvaljujući poklonima internacionalnih učesnika Salona koji su se pridružili akciji solidarnosti, u kolekciji Muzeja sačuvana su brojna djela istaknutih umjetnika, koja po svojoj raznolikosti predstavljaju pravi izazov i za iskusnog istraživača i naučnika.

Današnja Zbirka inostrane umjetnosti baštini djela značajnih evropskih autora čije je djelovanje obilježilo evropsku umjetničku scenu druge polovine XX vijeka, kao što su: Oto Pine (Otto Piene), Ginter Iker (Günther Uecker) i Hajnc Mak (Heinz Mack) iz grupe „ZERO“, Fridensrajh Hundertvaser (Friedensreich Hundertwasser), Hans Hartung (Hans Hartung), Pjer Alešinski (Pierre Alechinsky), Stenli Vilijem Hajter (Stanley William Hayter), Žan Mesažije (Jean Messagier), Zao Vu–Ki (Zao Wou – Ki), Jase Tabući (Yasse Tabuchi), Antonino Virduco (Antonino Virduzzo), Alberto Bjazi (Alberto Biasi), Gastone Biđi (Gastone Biggi) i mnogi drugi.

Selekciju djela i postavku  izložbe  priredile su prof. dr Lidija Merenik sa Katedre za modernu istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu i Žana Vukičević, viša kustoskinja MSURS. Izložbu prati obimna publikacija koja donosi stručnu analizu čiji je autor prof. dr Lidija Merenik, kao i iscrpne biografske podatke o autorima koje je pripremila Žana Vukičević. Dizajn publikacije i cjelokupnog vizuelnog identiteta izložbe potpisuje Nemanja Mićević, dizajner MSURS.

Izložba u Galeriji Matice srpske trajaće do 1. marta 2020. godine.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO