Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Otvorena granica, HRVATI HRLE u Srbiju u šoping: Šta smiju da DONESU KUĆI, a šta ne

Društvo
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

S obzirom da je Srbija otvorila granicu, Hrvati mogu nesmetano i bez ograničenja da putuju tamo i nazad, a Slavonci su počeli da koriste tu mogućnost i krenuli po osnovne namirnice u jeftinije srpske trgovine, navodi se u reportaži hrvatske televizije RTL.

Hrvati mogu put Srbije po gotovo istim uslovima kao i prije 12. marta, kada je granica zatvorena. U Srbiju ulazite samo sa ličnom kartom, bez testa na Covid-19 i, najbitnije, bez obavezne samoizolacije od 14 dana.

Najčešće se kupuje duvan koji je u Hrvatskoj za trećinu skuplji.

U Hrvatsku se po osobi sme unijeti jedan boks cigareta. Od alkoholnih pića, smije se prenijeti jedan litar žestokog pića i 16 litara piva. Istovremeno, hrvatskim građanima se savjetuje da “preskoče” kupovinu svježeg mesa, suhomesnatih proizvoda i hrane za domaće životinje, jer to neće moći da unesu u Hrvatsku, prenosi Telegraf.

Kako se navodi u reportaži, za 100 kuna, odnosno 1.500 dinara, mogu se kupiti četiri velika paketa kafe.

– U odnosu na prošli put, prije korone, evo, pivo je nešto vrlo malo poskupilo. Upije se nešto uštedjeti – rekao je za RTL stanovnik Osijeka.

Njegova sugrađanka Snježana u Srbiju ide po lijekove, sokove, sve ono što je u Srbiji povoljnije, dodaje se u reportaži.

– Oko 300, 400 kuna (39 do 52 evra) se može uštjedeti po jednom odlasku – kaže ona.

Pri ponovnom ulasku u Hrvatsku takođe nema zastoja. Sve što vas čeka na hrvatskoj granici je SMS poruka sa napomenom da ako sumnjate na zarazu, kontaktirate centar 112 i letak koji će vam uručiti carinik na kojem piše da smanjite kontakt s drugim osobama sljedećih 14 dana. Samoizolacije nema, zaključuje se u reportaži RTL.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO