Politika

OTVORENA KANCELARIJA DFC U BEOGRADU Vučić: Od 1881. nismo imali ovako značajne sporazume sa SAD

Premijerka Srbije Ana Brnabić i izvršnim direktor američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) Adamom Boler simbilično su danas potpisali sporazum o dolasku ove razvojne agencije u Beograd.

OTVORENA KANCELARIJA DFC U BEOGRADU Vučić: Od 1881. nismo imali ovako značajne sporazume sa SAD
FOTO: PINK TV/SCREENSHOT

Za nas je ovo važan dan, svoje trgovinske odnose sa SAD smo riješili 1881., od tada nismo imali ovako važnih sporazuma, prošlo je 140 godina. Ja nisam govorio o onome što smo postigli u Vašingtonu, a postigli smo mnogo. Odškrinuli smo vrata američkog prijateljstva i poslebo sam na toma zahvalan američkom predskedniku Donaldu Trampu – rekao je Vučić.

On je američkoj delegaciji zahvalio na tome što poklanjaju pažnju Srbiji, prenosi Blic.

– Tamo gdke Amerikanci hoće da investiraju tu ima budućnosti. Ponosan sam što se u Beogradu otvara ova kancelarija. Mi smo prošle godine imali istorijski maksimum u trgovinskoj razmkeni sa SAD. To je i dalje malo, ali ovi ljudi su danas postavili temlje za buduće trgovinske odnose između Srbije i SAD. Hvala im na tome što pokazuju pažnju prema regionu i našoj lijepoj Srbiji – naglasio je Vučić.

– Za nas je strašno važno što će oni učestovati u garantnim šemama za naša mala, mikro i srednja preduzeća. Apsolutno sam siguran da možemo da napravimo dobre rezultate zajedno sa našim američkim prijateljima – dodao je Vučić.

Sastanak delegacije Srbije, koju predvodi predsednik Aleksandar Vučić, sa specijalnim izaslanikom predsednika SAD Ričardom Grenelom i izvršnim direktorom američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) Adamom Bolerom, počeo je danas u 14 sati.

Sastanku u Palati Srbija, prisusustvovali su i premijerka Ana Brnabić, kao i ministri Ivica Dačić, Zorana Mihajlović, Branislav Nedimović i Rasim Ljajić i predsjednik PKS Marko Čadež.

Tema dvodnevnih razgovora srpskih zvaničnika sa delegacijom DFC, koja je sinoć stigla u Beograd, prije svega su infrastrukturni i drugi projekti, koje bi mogao da finansira taj američki fond, ali bi sastanak u Palati mogao da obuhvati i šiti spektar tema, vezanih za odnose SAD i Srbije.