Društvo

"OVA GODINA JE JEDNA OD NAJTEŽIH" Stojičić poručila da su predviđene mjere za oporavak ekonomije

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Željka Stojičić rekla je večeras da su Prijedlogom programa ekonomskih reformi Srpske za period 2021-2023. godina predviđene mjere neophodne za oporavak ekonomije.

"OVA GODINA JE JEDNA OD NAJTEŽIH" Stojičić poručila da su predviđene mjere za oporavak ekonomije
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Ova godina je jedna od najtežih, jer je pandemija virusa korona ugrozila ekonomije svih zemalja. Od izuzetnog značaja je što je Vlada Republike Srpske preduzela mjere kako bi kriza na najbezbolniji način bila prevaziđena – rekla je Stojičićeva u Narodnoj skupštini u raspravi o ovom prijedlogu.

Ona je istakla da je značajno što je u navedenom dokumentu predviđeno da će nivo javnog duga biti manji od 60 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Poslanik PDP Milan Švraka kaže da mjere predviđene navedenim dokumentom nisu realno planirane, jer još traje borba protiv virusa korona i ne zna se kada će biti okončana.

– Ogromni su problem u privredi koja je opterećena parafiskalnim nametima, ali i u zdravstvenom sektoru. Sredstva moraju biti ulagana o ovaj sektor, ali samo racionalno – rekao je Švraka.

Poslanik DNS u Narodnoj skupštini Republike Srpske Dane Malešević kaže da je nastavni plan i program jedna od najvažnijih komponenti obrazovnog sistema.

On je rekao da je za reformu obrazovnog sistema neophodno obezbijediti novac i zato su neke stvari koje se odnose na ovu oblast neostvarive, a definisane su Prijedlogom programa ekonomskih reformi Republike Srpske za period 2021-2023. godina.