Svijet

"Ova knjiga je svjedočanstvo njegove nepokolebljive posvećenosti" Memoari ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog biće objavljeni u oktobru

Memoari ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, koji je ranije ove godine preminuo u zatvoru u Rusiji, biće objavljeni 22. oktobra, saopštila je danas izdavačka kuća "Knopf".

Aleksej Navaljni
FOTO: YOAN VALAT/EPA

Kako se navodi, memoari pod nazivom “Patriota”, u kojima je Navaljni pisao o svom životu i političkom radu, biće objavljeni u tiražu od pola miliona primjeraka, prenosi “Njujork tajms”.

Njegova udovica Julija Navaljna rekla je da knjiga predstavlja “posljednju demonstraciju prkosa”, koja bi mogla da utiče na sljedbenike ruskog opozicionara.

Ova knjiga je svjedočanstvo, ne samo Aleksejevog života, već i njegove nepokolebljive posvećenosti borbi protiv diktature borbi za koju je dao sve, uključujući i svoj život – poručila je Navaljna.

Pročitajte još

Dodala je da će čitaoci upoznati “čovjeka dubokog integriteta i nepopustljive hrabrosti”.

Američki list piše da je opozicionar sam napisao memoare, a da Navaljna sada radi sa izdavačem na uređivanju i finalizaciji rukopisa.

Navaljni je počeo da radi na memoarima 2020. godine, nakon što je preživio skoro fatalno trovanje nervnim agensom, za koje su zapadne obavještajne službe optužile Kremlj.

Knjiga pokriva njegovu mladost, uspon kao političkog aktiviste, njegov brak i porodicu, njegovu političku karijeru kao opozicionog lidera i pokušaje ubistva i napade na njegove bliske osobe, navodi se u saopštenju izdavačke kuće.

Ruski opozicionar i oštar kritičar Kremlja Aleksej Navaljni preminuo je u ruskom zatvoru 16. februara.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu