Društvo

Ova zima iznenađuje: Ovogodišnji januar 3. najtopliji u Evropi

Kopernikus služba za klimatske promjene koju sprovodi Evropski centar za vremenske prognoze u ime Evropske komisije uz finansiranje EU, redovno objavljuje mjesečne klimatske biltene s izvještajima o promjenama uočenim u globalnoj površinskoj temperaturi vazduha, morskom ledenom pokrivaču i hidrološke varijable.

Ova zima iznenađuje: Ovogodišnji januar 3. najtopliji u Evropi
FOTO: ŽELJKA KNEŽEVIĆ/RINGIER

U mjesečnom izvještaju za januar stoji da je to treći najtopliji zabilježeni januar u Evropi.

Svi navedeni nalazi temelje se na računarsko generisanim analizama koje koriste milijarde mjerenja sa satelita, brodova, aviona i meteoroloških stanica širom svijeta, kažu iz Kopernikusa.

Zabilježili su, tako, da je januar 2023. godine bio treći najtopliji u Evropi.

Pročitajte još

– Veći dio Evrope imao je iznadprosječne temperature vazduha, uključujući Balkan i istočnu Evropu, gdje je nova godina doživjela rekordnu toplinu; regija Svalbord takođe je imala istaknute tople anomalije. Iznadprosječne temperature dogodile su se u istočnim Sjedinjenim Državama, Kanadi, Meksiku i u pojasu jugoistok-sjeverozapad širom zapadne Rusije. Ispodprosječne temperature zabilježene su u Sibiru, Afganistanu, Pakistanu i susjednim zemljama te Australiji, stoji u izvještaju.

Kopernikus

Opseg antarktičkog morskog leda dostigao je najnižu vrijednost za januar u skupu satelitskih podataka, 31 odsto ispod prosjeka, znatno ispod prethodnog rekorda iz januara 2017. U svim sektorima Južnog okeana prevladavale su ispodprosječne koncentracije morskog leda. Opseg arktičkog morskog leda bio je 4 odsto ispod prosjeka, zauzimajući 3. najniže mjesto za januar u evidenciji satelitskih podataka. Koncentracije leda u arktičkom moru bile su ispod prosjeka u regiji Barentsovo more i Svalbord, stoji u izvještaju, prenosi N1.

Prema riječima Samante Burges, zamjenice direktora C3S, mnogi od nas svjedočili su visokim temperaturama na prelazu u godinu. Iako je januar 2023. izuzetak, ove ekstremne temperature ostaju opipljiv pokazatelj učinaka klimatskih promjena za mnoge regije i može se shvatiti kao dodatno upozorenje na buduće ekstremne događaje Imperativ je da globalni i regionalni dionici poduzmu brze mjere kako bi ublažili porast globalnih temperatura.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije