Politika

"Ovaj datum nas podsjeća na pokušaj stvaranja BiH u kojoj nema Srba" Predsjedniks BORS smatra da 1. mart za Republiku i njen narod može biti samo dan žalosti

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske (BORS) Radan Ostojić rekao je da za Republiku Srpsku i srpski narod 1. mart može biti samo dan žalosti, a nikako i nikada neće biti dan nezavisnosti.

Radan Ostojić
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Ovaj datum nas podsjeća na ubistvo srpskog svata na Baščaršiji, dan kada su naše dojučerašnje komšije krenule u krvavu avanturu secesije i pokušaja stvaranja unitarne BiH u kojoj više neće biti Srba i dan koji je označio početak ratnih sukoba na prostoru BiH – rekao je Ostojić.

On je podsjeća da su Srbe 1. marta 1992. godine uveli u krvavi građanski rat koji je trajao skoro pune četiri godine, uz spremnost da muslimanski i hrvatski narod žrtvuju mir za unitarnu i suverenu BiH.

Pročitajte još

– Naša poruka za gospodu iz Federacije BiH (FBiH) glasi, ako teritoriju Republike Srpske ne smatraju sastavnim dijelom BiH, onda neka proslavljaju 1. mart – naglasio je Ostojić.

U dijelu Federacije BiH sa većinskim bošnjačkim stanovništvom 1. mart se obilježava kao takozvani dan nezavisnosti BiH, jer je tada održan nelegalni referendum o nezavisnosti i otcjepljenju BiH od SFRJ. Srbi u Republici Srpskoj 1. mart pamte po ubistvu srpskog svata u Sarajevu, što je bio i okidač za početak ratnih sukoba.

Ovaj tragični datum u Republici Srpskoj se ne praznuje, već 21. novembar – dan kada je u američkoj vazduhopolovnoj bazi Rajt Peterson kod Dejtona parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH koji je obilježio kraj građanskog rata u BiH.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije