Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

OVAN ZLATA VRIJEDAN Investicija od 1.000 evra se isplatila, jer ovaj delija radi VAŽAN POSAO

Društvo
Autor:

Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Kada je Ljubomir – Ljubo Kočić objavio da prodaje svoje stado ovaca za okruglo 300.000 maraka, izazvao je brojne komentare na društvenim mrežama. A tek kako se zakuvalo kad je poručio da u stadu od 1.500 grla ima ovaca i ovnova koji vrijede po 500 i više maraka po glavi.

Međutim, iskusni ovčari kažu da se ovim ciframa mogu čuditi samo oni koji “nikad nisu ni prošli pored stada” i koji jagnje nisu ni vidjeli… osim na ražnju.

Da bi stao u kraj svim spekulacijama, Ljubo Kočić, kojeg su prozvali kraljem stočara, odlučio je da predstavi svog kapitalca Sinjara, najskupljeg ovna na Manjači.

Specijalno za Srpskainfo Ljubo otkriva da je Sinjara, ovna iz rase pramenka – dubički soj, kupio prije dvije godine i platio ga okruglo 1.000 evra.

– Nisam se pokajao, vidite kakav je to delija među ovnovima. Vrijedi svake pare koju sam za njega dao, jer radi važan posao u stadu – kaže Ljubo.

Naravno, Sinjar je rasplodni ovan i njegova zasluga je što su u stadu Kočića jagnjad prvoklasna.

Ovan je neobično ime dobio po runu koje nije bijelo nego sinje, plavo-sive boje. Bar čobani to tako vide.

Ovih dana i Sinjar ide na šišanje, kao i druge ovce i ovnovi iz dva velika stada porodice Kočić, koja broje ukupno više od 2.800 grla.  Tako će ostati bez svog sinjeg runa. Ljubini sinovi Radomir i Vukašn Kočić, i sami iskusni čobani i vješti šišanju ovaca, kažu da će, kada ošišaju ovog ljepotana, dobiti oko pet kilograma vune.

Šišanje ovaca je, inače, najveći posao u stadu i mora se obaviti s proljeća, prije ljetnjih vrućina i sezone parenja, odnosno mrkanja, kako se to zove u ovčarstvu. Usput, čobani pregledaju ovcama zube i papke, da bi provjerili kakvo im je zdravlje i kondicija. Sinjar je, kažu, u top formi i još će dugo obavljati svoj važan i odgovoran posao, koji mu, vjerovatno, baš i ne pada teško.

Da bi se držao, kako to stručnjaci kažu, u dobroj priplodnoj kondiciji, Sinjar mora imati prvoklasnu ishranu, a u ovo doba godine za to je sasvim dovoljna sočna trava sa livada Manjače i Podgrmeča.

Sinjar je težak oko 120 kilograma, što će reći da je duplo teži od prosječnog ovna iz svoje pasmine.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO