Svijet

“OVDJE SMO DA POMOGNEMO” EU se uzda u njemačke bolnice, one sve punije

Njemačka, koja je tokom prvog talasa korona virusa bila poput svjetionika za ostale evropske zemlje i smatrana za jednu od onih sa najboljim zdravstvenim sistemom u svijetu, sada je u situaciji goroj nego u bilo kom drugom trenutku tokom pandemije.

“OVDJE SMO DA POMOGNEMO” EU se uzda u njemačke bolnice, one sve punije
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Brojevi slučajeva korona virusa dostigli su u petak rekord, kada je zabilježeno skoro 24.000 novih dnevnih slučajeva pa tako i broja pacijenata u jedinicama intenzivne njege u zemlji.

Uzimajući u obzir i pacijente koji nisu oboljeli od kovida, od 20. novembra zauzeto je 22.066 kreveta na intenzivnoj njezi u zemlji, dok je 6.107 ostalo upražnjeno. Njemačka ima rezervu od oko 12.000 kreveta na intenzivnoj njezi, uključujući poljske bolničke krevete u berlinskom kongresnom centru.

Uprkos velikim kapacitetima, ministar zdravlja Jens Span ranije ovog mjeseca upozorio je da bi jedinice intenzivne njege mogle biti preplavljene ako dnevne stope zaraze nastave da rastu trenutnim tempom.

– Sada sve više vidimo sve veći teret i pretnju da ćemo biti preplavljeni u intenzivnoj njezi, u bolnicama i kod ljekara opšte prakse – rekao je Span u intervjuu za njemački državni emiter ARD.

FOTO: CHRISTIAN BRUNA/EPA
FOTO: CHRISTIAN BRUNA/EPA

A to bi mogle biti loše vijesti za cijelu Evropu. Do sada je Njemačka primala pacijente sa kovidom iz susjednih zemalja, čiji su zdravstveni sistemi preopterećeni.

Njemačko Ministarstvo spoljnih poslova potvrdilo je CNN da je tokom prvog talasa pandemije, između 21. marta i 12. aprila, 232 pacijenta prebačeno na liječenje u Njemačku – od toga 44 iz Italije, 58 iz Holandije i 130 iz Francuske.

I na jesen, savezne države Sjeverna Rajna-Vestfalija i Sarland nudile su mjesta za 36 pacijenata – od toga tri iz Holandije, 25 iz Belgije i osam iz Francuske, rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova.

Ministarstvo rada, zdravstva i socijalnih pitanja Sjeverne Rajne-Vestfalije potvrdilo je CNN da se trenutno 46 bolnica složilo da prihvati strane pacijente sa kovid-19. Trenutno se nudi 76 kreveta.

Pročitajte još

Ane Funk, šefica odsjeka za prekograničnu saradnju u najmanjoj njemačkoj saveznoj pokrajini Sarland, koja se graniči sa Francuskom, rekla je za CNN da su tokom prvog talasa pandemije njene bolnice primile 32 francuska pacijenta.

Krajem oktobra, Sarland je ponudio Francuskoj osam kreveta; do danas su premještena tri pacijenta.

– Željeli bismo da pomognemo gdje god možemo – rekla je Funk.

– Ne želimo da pravimo razliku između nacionalnosti. Trenutno još uvijek imamo kapacitete. Koordiniramo se sa medicinskim i lokalnim vlastima u Francuskoj na osnovu individualnih potreba. Ovdje smo da pomognemo – navela je Funk.

Za sada je to još moguće, ali s obzirom da se njemačke jedinice intenzivne njege brzo pune, nije jasno koliko će to još potrajati, zaključuje CNN.