Društvo

"Ovo će nastavni proces učiniti kvalitetnijim" Usvojene izmjene zakona u oblasti obrazovanja u Brčkom

Skupština Brčko distrikta usvojila je danas izmjene Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju i Zakona o obrazovanju u osnovnim i srednjim školama čime su stvorene zakonske pretpostavke da školske ustanove u Brčkom budu pravna lica.

Đaci u hodu
FOTO: NENAD PAVLOVIĆ/RINGIER

Predsjednik Skupštine Siniša Milić rekao je novinarima da će to učiniti kvalitetnijim nastavni proces.

Poslanik PDP u brčanskoj Skupštini i predlagač ovih izmjena zakona Siniša Golić rekao je da su izmjene u skladu sa okvirnim Zakonom o obrazovanju na nivou BiH, te da će sada i u distriktu školski odbori u punom kapacitetu preuzeti upravljačku odgovornost za funkcionisanje škola kao javnih ustanova.

Pročitajte još

Golić je naveo da je sljedeći korak izrada elaborata opravdanosti osnivanja srednjih škola, dodajući da je ideja da se postojeća Poljoprivredna i medicinska škola razdvoji na dvije i osnuju medicinska i poljoprivredno-prehrambena škola.

– I predškolska ustanova će biti formirana kao posebno pravno lice. Stvoreni su uslovi da i osnovna muzička škola bude formirana kao posebna javna ustanova, pri čemu je ideja nadležnog odjeljenja da se uspostavi i srednja muzička škola. Nadamo se da će to sve biti spremno kako bi u narednoj školskoj godini ove ustanove mogle samostalno da funkcionišu kao javne – rekao je Golić.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije