Društvo

Neka budu DOBRI DRUGARI, a ne najbolji đaci: Vrijeme za promjenu kursa u obrazovanju i vaspitanju djece

Đaci devetih razreda u osnovnim školama dobiće u novoj školskoj godini još jedan obavezan predmet pod nazivom Humanost i bezbjednost, a srednjoškolcima će biti ponuđen kao izborni predmet.

učenici ulaze u školu
FOTO: NENAD MIHAJLOVIĆ/RAS SRBIJA

Ova novina se uvodi u okviru “Programa mjera za jačanje bezbjednosti i sprečavanje nasilja u vaspitno-obrazovnim ustanovama”, a nakon tragičnog događaja u beogradskoj osnovnoj školi kada je učenik od nepunih 14 godina ubio devetoro đaka i portira škole.

Tragedija u Beogradu je otvorila brojna pitanja u stručnoj i široj javnosti i u Republici Srpskoj, a jedno od pitanja koje se postavlja jeste da li konačno treba da promijenimo kurs i da djecu usmjeravamo da budu ljudi koje će da krasi empatija i razumijevanje za okolinu i prirodu, umjesto što insistiramo da budu najbolji đaci!

Nastavnici i ostali koji rade s djecom smatraju da je skretanje pažnje na humanističke vrijednosti dobra ideja, ali se plaše da se uvođenje novog predmeta ne pretvori u puku formu, odnosno u samo još jedan novi predmet.

Međutim, u Crvenom krstu RS su se već ponudili za praktični dio nastave, jer smatraju da su upravo oni ta adresa na kojoj djeca i mladi mogu mnogo korisnije da provode slobodno vrijeme u kojem će da steknu mnoge osobine od kojih će blagodeti da osjeti cijelo društvo. I trenutno i dugoročno.

Rajko Lazić generalni sekretar Crvenog krsta
FOTO: RTVIS/YOUTUBE/SCREENSHOT

– Mene raduje ovaj novi pristup, odnosno uvođenje predmeta  Humanost i bezbjednost. Nakon nemilih događaja u školama zaista je potreban jedan novi koncept obrazovnog i vaspitnog sistema u društvu i da djecu učimo da budu dobri drugari. Kroz rad u Crvenom krstu mogu da pomognu sada, a i da se oplemene za dalji život – objašnjava za Srpskainfo Rajko Lazić, generalni sekretar Crvenog krsta RS.

Kaže da je s direktorom Pedagoškog zavoda RS već razgovarao na tu temu i s namjerom da u zvaničan kalendar osnovnih škola uđe takmičenje iz prve pomoći.

Profesor u Gimnaziji Banjaluka, Slavica Malić, za Srpskainfo kaže da o uvođenju novog predmeta u srednje škole još nisu od Ministarstva prosvjete dobili nikakvo zvanično saopštenje.

Slavica Malić
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

– Da bi se uveo novi predmet u obrazovanje neophodna je edukacija nastavnog kadra, udžbenici, jasno definisan broj časova u školama i po smjerovima i još mnogo toga. Učenici prvih razreda gimnazije imaju 15 predmeta, i gotovo da svaki radni dan imaju po sedam časova, tako da se postavlja ključno pitanje –  šta redukovati – kaže ona.

Od kada je počela da radi u prosvjeti, kako navodi, uvijek se radi na reformi obrazovanja, izmjeni planova i programa, i one su donijele ogromno opterećenje i predavačima i učenicima. Predavači su preopterećeni obimom administrativnih poslova, unošenjem podataka i ocjena i u papirni i elektronski dnevnik, a učenici velikim brojem predmeta i obimom činjenica, koje se najčešće i još uvijek čisto mehanički reprodukuju, a kada se dobije ocjena, one se zaboravljaju.

Pročitajte još

– To je i zbog toga što dijete trpi ogroman pritisak, sa raznih strana, da mora dobiti najbolju ocjenu. U tom smislu veliki problem imaju oni đaci koji su, zahvaljujući inteligenciji, bili vrlo uspješni u osnovnoj školi, a nisu razvili radne navike. Kada se u srednjoj školi suoče s predmetima koji su obimni i traže kontinuiran rad, tada počinju problemi – situacije i za učenike, i za roditelje, i za nastavnike, i uglavnom su izazvane lošim ocjenama – objašnjava Malićeva.

Misli da postoji mnogo instrumenata u obrazovnoj politici koji treba da osnaže obrazovanje u sljedećem: da djecu prvo treba učiti samopouzdanju, ljubavi prema svim ljudima, da uče i razmišljaju sami za sebe i kada izađu iz srednje škole da budu slobodni intelektualno i moralno, bez predrasuda, i, iznad svega, nesebični.

– Međutim, mi to nećemo postići ako je roditelju bitnija ocjena od razumijevanja onog što dijete uči, ako je nastavniku bitnije da je predao sve mjesečne planove i ispravno ispisao zapisnike od znanja i moći da učenika vidi kao ličnost i da ga vlastitim entuzijazmom i ozbiljnošću uči – naglašava ova profesorka.

Vlada Srpske je usvojila Program mjera za jačanje bezbjednosti i sprečavanje nasilja u vaspitno-obrazovnim ustanovama, a po riječima ministarke Stojičić, fokus nije na represivnim mjerama već na promociji nenasilja.

OCJENA JE VAŽNIJA RODITELJIMA

Slađana Cvjetković, psihoterapeut, za Srpskainfo kaže da je u praksi stekla utisak da je roditelju važnija ocjena nego djetetu, a da se djeca više zainteresuju za učenje ako imaju nastavnika koji voli predmet koji predaje.

– S jedne strane imamo pritiske roditelja, a s druge strane javlja se problem nerazvijenih radnih navika koje je trebalo graditi još od ranog uzrasta. Roditelji treba da uče djecu kako da doprinesu prvo u porodici, pa onda u široj zajednici – ističe ona.

Kaže da je dobra ideja skretanje pažnje na humanističke aspekte, da se okrenemo jedni prema drugima. Ako to ostane samo u domenu jednog od predmeta, a pri tome se ne promijeni ništa u našem ponašanju, to će, kako upozorava, biti samo puka teorija.

– Značajno je da učimo empatiju kako bismo naučili da se povezujemo s drugima, da poštujemo jedni druge. Takve stvari polaze iz porodice, gdje djeca uče po modelu gledajući druge, ali i ostalo iz javnog prostora poput javnih ličnosti, i naravno iz sadržaja koji se plasira kroz medije – dodaje Cvjetkovićeva.

Za uspjeh je, kako kaže, neophodna sveobuhvatnost, od toga kako se prvo mi ponašamo, da li poštujemo dijete, da li uvažavamo njegovu ličnost, da li uvažavamo našeg partnera, komšiju, rođaka, prijatelje i da li pokazujemo poštovanje, pa onda i šire u javnom prostoru.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije