Sudbine

Turkinja Sevim u osmoj deceniji želi završiti fakultet "Nakon što sam naučila čitati i pisati osjećam se mnogo mlađe i sretnije" (FOTO)

Turkinja Sevim Tara (72), sigurno može svojom odlučnošću i željom za obrazovanjem biti inspiracija mnogima.

Sevim Tara
FOTO: CIHAN DEMIRCI/ANADOLIJA

Tara, koja ima troje djece i petoro unučadi, uprkos poznim godinama odlučila je naučiti čitati i pisati na kursu u turskom gradu Edirneu.

Ova Turkinja, koja želi biti primjer drugima da nikada nije kasno za obrazovanje, sada želi završiti srednju školu, pa čak i fakultet.

U razgovoru za Anadoliju ispričala je da u djetinjstvu nije mogla ići u školu jer njena porodica nije imala potrebna finansijska sredstva.

Sevim Tara
FOTO: CIHAN DEMIRCI/ANADOLIJA
Sevim Tara
FOTO: CIHAN DEMIRCI/ANADOLIJA
Sevim Tara
FOTO: CIHAN DEMIRCI/ANADOLIJA

Kako je kazala, godinama se suočavala sa poteškoćama oko čitanja i pisanja.

– Da sam znala ranije čitati i pisati, čitala bih knjige, mogla bih da čitam novine, ali kada ste nepismeni, onda ništa od toga ne možete raditi –  kazala je Tara.

Ispričala je da je bila tužna što nije mogla ići u školu, dodajući da je nedavno posjetila Centar za javno obrazovanje upisala kurs na kojem je naučila čitati i pisati.

Dodala je da joj je u tome mnogo pomogla nastavnica Aysun Celmez s kojom je naučila čitati i pisati za tri mjeseca.

Sevim Tara
FOTO: CIHAN DEMIRCI/ANADOLIJA
Sevim Tara
FOTO: CIHAN DEMIRCI/ANADOLIJA

Tara ističe da u narednom periodu želi nastaviti dalje školovanje.

– Želim prvo završiti srednju školu, a onda i fakultet. Želim da studiram na fakultetu. Nekada čitam knjige kod kuće sa unukom koja ide u osnovnu školu, i ona mi aplaudira kada nešto pročitam, što me posebno obraduje. Nakon što sam naučila čitati i pisati osjećam se mnogo mlađe i sretnije. Bez obzira na vaše godine, nikada nije kasno za obrazovanje i nauku – kazala je ovaj uporna Turkinja.

Pročitajte još

Direktor Centra za javno obrazovanje u Edirneu Ilhan Dinc istakao je da je do sada oko 1000 polaznika naučilo čitati i pisati u toj ustanovi.

Dodao je da žele pomoći svima koji su nepismeni i žele da nauče nove vještine.

– Pomažemo svima od 7 do 70 godina. Nana Sevim je jedna od naših odlučnih i vrijednih polaznica. Ona sigurno može biti primjer drugima da nikada nije kasno za obrazovanje. Njena misija je sada da bude primjer unučadima i društvu – kazao je Dinc.

Međunarodni dan pismenosti se obilježava svake godine 8. septembra.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije