Digitalna Srpska

OVO IM NIJE TREBALO Epl pod istragom zbog optužbi da je njihova kreditna kartica SEKSISTIČKA

Regulatorna agencija za finansije SAD istražuje Epl i Goldman Saks, izdavače Epl kreditne kartice, zbog moguće seksualne diskriminacije kada su u pitanju kreditni limiti za muškarce i žene, piše Bi-Bi-Si.

OVO IM NIJE TREBALO Epl pod istragom zbog optužbi da je njihova kreditna kartica SEKSISTIČKA
FOTO: TANJUG/AP

Među onima koji su optužili kompaniju Epl za seksizam je i legendarni osnivač ove kompanije Stiv Voznijak koji je u internet debati ukazao na ovaj propust.

Svaka diskriminacija, namjerna ili ne, je protivzakonita – rekli su iz Kancelarije za finansijske usluge u saveznoj državi Njujork (DFS).

Ova istraga pokrenuta je nakon što su tvitovi veb divelopera Davira Hainemajera Hansona postali viralni. Naime, on je napisao kako na Epl kreditnoj kartici ima 20 puta veći limit nego njegova supruga koja ima bolji kreditni rezultat. Visinu prihoda nije otkrio, ali je naveo da su on i njegova supruga dugo u braku te da dijele poreske obaveze i nekretnine, a algoritam je nazvao diskriminatorskim.

Nešto kasnije je Stiv Voznijak koji je sa Stivom Džobsom osnovao kompaniju Apple napisao da se ista stvar dogodila njemu i njegovoj supruzi bez obzira na to što nisu imali odvojene bankovne račune ili odvojenu imovinu.

Hanson, koji je inače i tvorac programskog alata Ruby on Rails, rekao je kako algoritmi mogu biti diskriminišući.

– Epl kreditna kartica je seksistička i diskriminišuća – poručio je Hanson.

Kompanija Epl je u partnerstvu sa Goldman Saksom u augustu ove godine predstavila Epl kreditnu karticu.

(Klix)