Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

OZBILJAN PRESEDAN Ko se igra životima građana Mostara negirajući ispitivanje otrova piralena

Regioni
Autor:

Foto: Klix/RAS Srbija

Na jučerašnjoj sjednici Vlade Federacije BiH desio se ozbiljan presedan. Jednom činovniku naređeno je da promijeni mišljenje i zatvori oči pred onim što se dešava nekoliko mjeseci.

U šturoj informaciji koja je otišla medijima nakon jučerašnje sjednice Vlade Federacije BiH stoji kako nije prihvaćen izvještaj Federalnog zavoda za agropedologiju o aktivnostima i rezultatima vezanim za analizu mulja s postrojenja otpadnih voda u Mostaru te da je direktoru zavoda Esadu Bukalu naloženo da se obrati Parlamentu FBiH i izda saopštenje za javnost kako bi pojasnio da Zavod nije radio mjerenje prisustva piralena, kao i sve ostale propuste koji su pratili ove aktivnosti.

I pored dokumenata koji mjesecima kruže medijima i koje niko nije opovrgao, Bukalo je, navodno, priznao na sjedici Vlade FBiH da zavod uopšte nije mjerio prisustvo piralena u otpadnim vodama u Mostaru.

Poslanik Demokratke fronte u Federalnom parlamentu Ahmed Džubur ovaj postupak Vlade okarakterisao je kao “skandaloznu uvertiru pred kadrovsku egzekuciju Bukala”.

– Postupanjem Vlade FBiH je “afera piralen” poprimila skandalozne i od završetka rata nezabilježene metode djelovanja. Javnost se sa pravom pita zašto se urgentno pokušava sakriti istina i zataškati afera pet dana prije njenog razmatranja na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije – rekao je Džubur.

Dodaje kako je onoga momenta kada je otpadni mulj s mostarskih prečistača dospio u laboratorij Federalnog agropedološkog zavoda u Sarajevu njegov direktor mogao sa sigurnošću računati da će ga stići minimalno jedna od dvije kazne.

– Ili Božija ili ovezemaljska, utjelovljena u liku i (ne)djelu Vlade Federacije BiH… Kao dugogodišnji direktor kojem je do zaslužene penzije ostala još jedna godina dana je savršeno svjestan da neusvajanje Izvještaja o radu Federalnog agropedološkog zavoda znači uvertiru pred kadrovsku egzekuciju koju će obaviti Vlada Federacije – smatra poslanik Demokratske fronte.

Džubur podsjeća kako je Ejub Trako, pomoćnik direktora Federalnog zavoda za pedologiju i melioraciju, potvrdio medijima krajem maja da je analiza mulja, urađena 13. marta, pokazala enormno prisustvo PCB. Riječ je o opasnom otrovu piralenu, koji je u Evropi zabranjen još 2001. godine. Vrijednosti PCB, tada su bile po Zavodu, čak sedam puta veće od dozvoljenih.

Ovaj otpadni mulj je u količini od najmanje nekoliko tona otpremljen i deponovan na Regionalnu deponiju Uborak koja je poznata kao masovno utočište medicinskog otpada te nebrojenih eutaniziranih pasa i domaćih životinja oboljelih od najtežih zaraznih oboljenja.

(Klix)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO