Politika

"OZBILJNO SHVATAMO PRIJETNJE" Palmer rekao da su Dodikovi stavovi antidejtonski i opasni

Merju Palmer, zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju, govorio je o najnovijoj političkoj krizi u Bosni i Hercegovini.

"OZBILJNO SHVATAMO PRIJETNJE" Palmer rekao da su Dodikovi stavovi antidejtonski i opasni
FOTO: GORAN SRDANOV/RAS SRBIJA

Posebno se osvrnuo na izjavu srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da će kriza u BiH nestati kada nestane BiH.

Mislim da postoje prijetnje koje vrlo ozbiljno shvatamo. Svakako, to je prijetnja blokadom institucija na državnom nivou, prijetnja sprečavanjem funkcionalnosti institucija BiH i onemogućavanje ovim institucijama da posluže svojoj svrsi i ispune obećanje građanima Bosne i Hercegovine da će njihova vlada služiti njihovim interesima. To je prijetnja koju trebamo shvatiti veoma ozbiljno. Gospodin Dodik se i ranije ponašao na način koji je nedosljedan i nespojiv sa Dejtonskim sporazumom i on je zbog toga bio predmet američkih sankcija. Svako ko se pridruži anti-dejtonskim stavovima rizikuje da se pokrene takav odgovor Sjedinjenih Država – rekao je Palmer za Glas Amerike.

Pročitajte još

On je dodao da međunarodna zajednica kolektivno mora jasno staviti do znanja, da je to neprihvatljivo i da neće biti dopušteno da to opstane.

– Tako da bih pomislio da svi u Banjaluci, u Republici Srpskoj, koji se svrstaju uz stav koji je zauzeo gospodin Dodik, moraju razumjeti rizike koje to nosi i štetu koju nanose budućoj europskoj perspektivi Bosne i Hercegovine – dodao je Palmer.