Društvo

Pacijenti oboljeli od melanoma traže zabranu solarijuma "Smatramo da je neophodno uspostaviti programe PREVENTIVNIH PREGLEDA"

Na regionalnoj Konferenciji pacijenata oboljelih od melanoma u Banjaluci zatraženo je da se unaprijedi dostupnost inovativnih lijekova pacijentima putem Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

melanom na ruci
FOTO: COTTONBRO STUDIO/PEXELS

Konferencija koju je proteklog vikenda organizovalo Udruženje “Mi smo sa vama” okupila je stručnjake iz ove oblasti, a pokazalo se da je bila od značaja za svakog prisutnog, kako za oboljele, tako i za ljekare i predstavnike udruženja.

Organizatori ističu da je imala posebnu težinu i odgovornost, jer se radi o najosjetljivijoj populaciji, onkološkim pacijentima.

Pročitajte još

-Smatramo da je neophodno uspostaviti programe preventivnih pregleda, tzv. skrining, jer rani pregledi su finansijski najoptimalniji, a za pacijente najefikasnijii u otkrivanju bolesti u ranoj fazi – naglasila je predsjednica Uruženja Jasminka Sredojević.

Ističe da žele uticati na nadležne institucije da se zabrane solarijumi, ne samo za maloljetnike, nego za sve starosne dobi. Postigli su dogovor da se struka i ljekari kod nas priključe udruženjima oboljelih u poboljšanju uslova za liječenje oboljelih, kao i da se udruženje pacijenata formira i na nivou BiH, piše BL portal.

Bonus video:

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu