Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

PADAJU PRESUDE Loši zakoni i TRALJAVE ISTRAGE oslobađaju optužene

Hronika
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Ustavni sud BiH i Vrhovni sud RS uzdrmali su do temelja predmete Republičkog javnog tužilaštva ukinuvši presude protiv organizovanih kriminalnih grupa čiji su članovi bili osuđeni na višegodišnje robije.

Presude su pale zbog velikih propusta napravljenih tokom istraga pa pravnici sa pravom postavljaju pitanje da li iza svega stoji nestručan rad ili namjerne greške pojedinaca.

Pravni eksperti jednoglasni su u stavu da je odgovornost za posljednja dešavanja u domaćem pravosuđu na policijskim agencijama, ali i u zakonima u BiH.

– Stiče se utisak da iza svega stoji neprofesionalnost i needukacija, odnosno da službenici policijske agencije rade na tome da se ugroze krunski dokazi kako ne bi bili validni na sudu, a sa druge strane problemi su i u zakonima u BiH, jer su naše zakonske odredbe zaista problematične – objašnjava pravni ekspert u BiH koji je zamolio da mu ne navodimo ime.

Nezakoniti dokazi

Ustavni sud BiH ukinuo je pravosnažne presude banjalučkim inspektorima osuđenim za organizovanu trgovinu narkoticima, nakon čega su prvooptuženi Srđan Radulović i Ognjen Stijak pušteni na slobodu. U obrazloženju svoje odluke Ustavni sud BiH je precizirao da suđenje optuženima nije bilo pošteno, te da je presuda Vrhovnog suda RS zasnovana na nezakonitim dokazima, odnosno saslušanjima svjedoka pokajnika Slavka Đurića, bivšeg službenika MUP RS, i Gorana Bošnjaka, osuđivanog narkodilera.

Za Đurića je između ostalog, navedeno da ga je prije svjedočenja MUP RS trebao osloboditi čuvanja službene tajne, pa da tek nakon toga on svjedoči u sudu. Za Bošnjaka je obrazloženo kako ni banjalučki Okružni sud, a kasnije ni Vrhovni sud RS, nisu previše marili na upozorenja ovog svjedoka da je iskaz, na osnovu kojeg je kasnije zasnovana presuda, dao u strahu za vlastiti život.

Vrhovni sud RS zatim je u dva navrata ukinuo presude suspendovanim pripadnicima Specijalne jedinice policije MUP RS osuđenim na višegodišnje kazne zbog oružane pljačke 617.000 maraka na autoputu Banjaluka – Gradiška. Vrhovni sud je u obrazloženju svoje odluke naveo da je prihvatio žalbe advokata Jadranke Ivanović, Jasminke Jovišević i Aleksandre Metlić, izjavljenih zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka.

Presedan

Bitne povrede ogledaju se u tome što biološki tragovi koji su bili predmet vještačenja, odnosno DNK pronađen u “audiju” u kojem su navodno bili optuženi, nisu dostavljeni na analizu u skladu s Pravilnikom o načinu prikupljanja, pakovanja i transportovanja DNK uzoraka. Drugim riječima, dokazi su bili kontaminirani.

Prošle sedmice Vrhovni sud RS ukinuo je presudu Aleksandru Bulatoviću i Saši Vidoviću koji su nepravosnažno bili osuđeni na 39 godina zatvora zbog ubistva Miroslava Lazarevića u Istočnom Novom Sarajevu, takođe zbog propusta u istrazi.

Pravni eksperti jednoglasni su u stavu da iza ukidanja presuda stoje nevjerovatni propusti napravljeni tokom istražnih radnji, a što su sve vrijeme tokom suđenja isticali i advokati optuženih.

Sve ukinute presude svojevrsni su presedani kada je u pitanju pravosuđe u Republici Srpskoj, jer se do sada nije događalo da se, posebno oni koji su pravosnažno osuđeni, nakon pola izdržane kazne nađu na slobodi.

Nema odgovornosti

Nakon ukidanja presuda kriminalnim grupama, kako stvari stoje, niko od nadležnih neće snositi bilo kakvu odgovornost za učinjene propuste.

U nastavku suđenja biće svakako otežan posao za Republičko javno tužilaštvo, jer svjedoci u pojedinim predmetima više ne žele svjedočiti onako kako su to radili tokom prethodnog suđenja.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO