Društvo

PAKAO KORONE Ovaj grad u Srbiji drži neslavan rekord, pacijenti stalno stižu

Korona “divlja” u Šapcu, broj pozitivnih na ovaj virus premašio je 800, u kućnoj samoizolaciji nalazi se više od 1.000 ljudi, što je najviše u odnosu na sve ostale gradove u Srbiji, pa i Beograd, a zbog velikog broja inficiranih, šabačka bolnica ušla je u kovid sistem.

PAKAO KORONE Ovaj grad u Srbiji drži neslavan rekord, pacijenti stalno stižu
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Ispred kovid ambulatne ogroman red, koji se ponekad protegne do parkinga. U njemu svi sa istom nadom, da nalaz bude negativan. Ispod dva bijela šatora na klupama nema slobodnog mjesta. I tako danima.

Svi su sa sličnim simptomima i u iščekivanju dijagnoze, jedni drugima prepričavaju tegobe i kroz šta prolaze. Sve priče uglavnom su slične. Jedino, nikome nije jasno kako je Šabac postao žarište korona virusa.

A sve je krenulo od 20. juna, kada je Zavod za javno zdravlje proglasio situaciju nestabilnom, a onda se korona plamen razbuktao u Šapcu.

Dakle, od 20. do 30. juna imali smo 740 pacijenata koji su se javili u ovu ambulantu sa tegobama, a od 1. jula do juče, više od 1.500. Poseban skok smo imali 9. i 10. jula. Za ta dva dana 511 naših sugrađana je obratilo ovdje da se pregleda – kaže dr Jasmina Stanković, direktorka Doma zdravlja “Dr Draga Ljočić”.

Sada je Šapcu inficirano više od 800 stotina, a u samoizolaciji 1.000 ljudi. Šabačka bolnica je u kovid sistemu, pa se iz sata u sat dovoze pacijenti za snimanje pluća, na osnovu čega se određuje dalja terapija.

Kao Blic saznaje u ovoj ustanovi je smješteno 170 pacijenata sa srednjom i težom kliničkom slikom. Opreme ima dovoljno, a zdravstveni radnici danonoćno rade i pružaju pomoć pacijentima.

Nekoliko dana uzastopno od ukupnog broja testiranih, 70 odsto je bilo pozitivno na korona virus, tako da je dnevni izvještaj oboljelih bio kao tokom tri mjeseca zajedno.

– Nama je veći broj krenuo 20. juna. Do tada je bilo jedno ili dvoje inficiranih za nekoliko dana. Od tada na dnevnom nivou imamo pozitivne i taj broj se iz dana u dan uvećavao. Mi smo 20. juna uputili kriznom štabu mjere koje treba da se poštuju, zatim ponovo 23. i 26. juna. Bilo je nekoliko velikih skupova i događaja u zavtorenom i na otvorenom, zatim mature, a sada je očigledno da se nije vodilo dovoljno računa – napominje epidemiolog Dragana Radojičić iz Zavoda za javno zdravlje i upozorava građane da sve zavisi od našeg ponašanja.

Ona podsjeća da su se građani naglo opustili, ali, prije svega mladi jer je među inficiranim u prvom trenutku bilo najviše pripadnika mlađe generacije.

– Moja kćerka je bila na trgu kada je bio koncert. Mislim da je to bilo 19. juna i uveče. Ona se tamo inficirala i prenijela meni. Uopšte nije bilo lako pregurati ovaj virus – priča Šapčanka koja želi da ostane anonimna.

Mnogi su, neshvatajući ozbiljnost, odlazili na posao, pa se korona proširila u nekoliko većih šabačkih kolektiva.