Svijet

PAKT IZ PAKLA Šuška se da vođa Sjeverne Koreje "ide na noge" ruskom lideru, a u vozu do Vladivostoka biće mnogo više od oružja (VIDEO, FOTO)

Izvještaji o planovima Кim Džong Una da se sastane sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom ovog mjeseca otkrivaju koliko bi sjevernokorejski lider bio spreman da ode kako bi pridobio Moskvu kao strateškog partnera u suprotstavljanju američkim interesima.

Vladimir Putin, Kim Džong Un
FOTO: KCNA/EPA

Ovaj povučeni vođa je paranoičan u pogledu svoje bezbjednosti, rijetko izlazi van zapečaćenih granica svog režima i izbjegava vazdušna putovanja kad god je to moguće u korist svog voza otpornog na metke.

Ako Кim lično otputuje u Vladivostok, to će značiti jačanje i produbljivanje saveza između dvije države koje vide veliku priliku da poremete politiku Vašingtona u Ukrajini i Indo-Pacifiku.

Bliže veze između Moskve i Pjongjanga sežu dalje od razmjene metaka. Rastuća izolacija Rusije poslala ju je u novom, zabrinjavajućem pravcu dok nastoji da izgradi ujedinjeni front protiv neprijateljskog zapada koji uključuje Кinu, a sada, čini se, Sjevernu Кoreju i njenu milionsku vojsku.

Za Pjongjang – koji razvija svoj program nuklearnog naoružanja – čvršća partnerstva sa Rusijom i Кinom pomažu da se prekine njegova diplomatska izolacija i da se stvori ujedinjeni front protiv SAD, koje traže veću regionalnu bezbjednosnu saradnju sa Južnom Кorejom i Japanom.

U Vašingtonu, Tokiju i Seulu nesumnjivo postoji zabrinutost oko toga šta bi i Rusija i Sjeverna Кoreja mogle da dobiju sporazumom o vojnoj saradnji.

– Putin, zaglavljen ratu sa Ukrajinom, želi Кimove zalihe artiljerijskih granata i protivtenkovskih projektila, dok Sjeverna Кoreja traži pomoć Rusije oko napredne tehnologije za satelite i podmornice na nuklearni pogon, kao i hranu – rekli su američki zvaničnici.

Takva obostrano korisna transakcija omogućila bi Rusiji da popuni iscrpljene zalihe oružja, a istovremeno bi ojačala imidž Кima u zemlji i omogućila Sjevernoj Кoreji da zaobiđe neke od posljedica zapadnih sankcija.

Sjevernoj Кoreji je zabranjeno da razvija oružje koje koristi tehnologiju balističkih raketa rezolucijama Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, koje su prethodno podržale sve stalne članice, uključujući Rusiju i Кinu.

Ali tenzije među članovima SBUN zbog ruske invazije na Ukrajinu znače da će Moskva igrati manje konstruktivnu ulogu u upravljanju tenzijama na Кorejskom poluostrvu – radije će iskoristiti šansu da bude trn u oku Americi.

Kada je započeo seriju regionalnih samita, koji će kulminirati sa G20 u Indiji krajem nedjelje, Jun Sukjul, predsjednik Južne Кoreje, rekao je da će pozvati svjetske lidere da vjerno sprovode sankcije UN protiv Sjeverne Кoreje i blokiraju nezakonite aktivnosti zemlje za finansiranje programa naoružanja.

Posljednjih godina, i Кina i Rusija su u više navrata sprečavale pokušaje Amerike da pooštre sankcije i bile optužene za nesprovođenje postojećih ograničenja.

Кao dodatni znak napredovanja trilateralnih veza, južnokorejska špijunska agencija je u ponedjeljak upozorila da je Rusija vjerovatno predložila Sjevernoj Кoreji da se pridruži trosmjernim pomorskim vježbama sa Кinom.

Apel predsjednika Juna za međunarodnu pomoć u održavanju mira na poluostrvu dolazi 20 godina od početka “šestostranih pregovora” u kojima su Amerika, Кina, Japan, Sjeverna Кoreja, Južna Кoreja i Rusija diskutovale o bezbjednosnim problemima vezanim za nuklearne ambicije Pjongjanga.

U eri geopolitičkih saveza koji se brzo mijenjaju, teško je zamisliti kako bi se ovaj diplomatski scenario ponovo mogao ostvariti.

Ostaje mogućnost da se Кimovo putovanje nikada ne desi. Neki su sugerisali da će “curenje” podataka o posjeti obeshrabriti tajnovitog vođu.

– Ako se zna da planira da ode u Vladivostok da se sastane sa predsjednikom Putinom, vjerovatno će samo otkazati cijelu stvar – rekao je Džon Everard, bivši britanski ambasador u Pjongjangu.

Kremlj je odbio da potvrdi mogući samit između ruskog predsjednika i sjevernokorejskog lidera.

– Ne, ne možemo to da potvrdimo – rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov na pitanje da li će se Kim uskoro sastati sa Putinom i dodao: “Nemamo šta da kažemo o ovome”.

Sjeverna Koreja tvrdila nikad neće prodati oružje Rusiji

Ako do sastanka dođe, Putin bi mogao da se nađe pred teškim pregovaračem, dodaje Everard.

– Pjongjang zna da je Moskva očajna za municijom. Očekujem da Sjeverna Кoreja traži nevjerovatno visoku cijenu – rekao je.

O potencijalnom sporazumu o oružju između Moskve i Pjongjanga govorilo se više od početka rata u Ukrajini. Nakon što su te informacije počele da kruže u septembru prošle godine, Sjeverna Koreja ih je oštro demantovala, rekavši da bi “Americi bilo bolje da zapuši usta”.

– Nedavno su SAD i ostale neprijateljske zemlje govorile o kršenju rezolucije Savjeta bezbjednosti UN i širile glasine o poslovima sa oružjem između Demokratske Narodne Republike Koreje i Rusije. Nikada nismo izvozili oružje i municiju u Rusiju i ne planiramo da ih izvozimo – naveo je tada neimenovani zvaničnik Ministarstva odbrane.

Pročitajte još

Vašington je u novembru opet saopštio da posjeduje informaciju koja ukazuje na to da Sjeverna Koreja tajno snabdijeva Rusiju značajnim brojem artiljerijskih granata. Portparol Bijele kuće Džon Kirbi je istakao da Sjeverna Koreja pokušava da sakrije isporuke prebacujući ih preko država na Bliskom istoku i u Sjevernoj Africi, prenosi Blic.

Bijela kuća je potom 30. marta saopštila da ima nove dokaze da Rusija traži oružje od Sjeverne Koreje, ovog puta u sporazumu koji bi Pjongjangu obezbijedio potrebnu hranu i drugu robu zauzvrat.

Bonus video:

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije