Svijet

"Nadam se da niko ništa nije ukrao" Putin saopštio da je ruska vlada finansirala "Vagner"

Rusija u potpunosti finansirala grupu "Vagner", saopštio je ruski lider Vladimir Putin na sastanku sa vojnim vrhom u Kremlju.

Vladimir Putin
FOTO: GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK/KREMLIN POOL/EPA

Želim da istaknem i želim da svi znaju to: cijelu Vagner grupu je u potpunosti finansirala država. Iz Ministarstva odbrane, iz državnog budžeta, mi smo u potpunosti finansirali ovu grupu – rekao je predsjednik Rusije.

Prema njegovim riječima, od maja 2022. godine do maja 2023. godine vlasti su platili Vagneru 86,262 milijarde rublja, (oko milijardu evra).

– Nadam se da niko ništa nije ukrao, ili da nije mnogo, razjasnićemo to – dodao je ruski lider.

Podsjetimo, ruska vlada je dugo negirala da je imala ikakve veze sa Vagnerom.

Pročitajte još

U noći 24. juna jedinice grupe “Vagner” zauzele su štab Južnog vojnog okruga u Rostovu na Donu. Evgenije Prigožin je optužio oružane snage Rusija da su, navodno, izvele napad na kampove “Vagnera” – to su demantovali i Ministarstvo odbrane i FSB.

Protiv Prigožina je pokrenut krivični postupak za organizovanje oružane pobune.

Kasnije je predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko, u dogovoru sa predsjednikom Vladimirom Putinom, razgovarao sa Prigožinom, nakon čega je Lukašenkova pres služba saopštila da je Prigožin prihvatio njegov prijedlog da se preduzmu koraci za deeskalaciju situacije, piše Blic.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije