Svijet

Isplivali detalji razgovora dva lidera: Lukašenko savjetovao Putina da ne ubije vođu Vagnera (FOTO)

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko rekao je da je pozvao svog saveznika Vladimira Putina da ne ubije šefa plaćeničke grupe Vagner, koja je prošle nedjelje krenula u marš ka Moskvi.

Putin i  Lukašenko
FOTO: DAILY MAIL/YOUTUBE/SCREENSHOT

Lukašenko, dugogodišnji Putinov saveznik, tvrdio je da je pregovarao o okončanju oružane pobune i rekao je da će primiti prognane pobunjenike i vođu Vagnera Prigožina.

– Rekao sam Putinu: mogli bismo da potrošimo (Prigožina), nema problema. Ako ne u prvom pokušaju, onda u drugom. Rekao sam mu: nemoj to da radiš – rekao je Lukašenko tokom sastanka sa bezbjednosnim zvaničnicima.

Jevgenij Prigožin komadant ruske privatne vojske wagner
FOTO: WAGNER/ANADOLIJA

Aleksandar Lukašenko je ranije potvrdio da je Jevgenij Prigožin stigao u Bjelorusiju u utorak, prema sporazumu koji je okončao njegovu pobunu.

Bjeloruski predsjednik je potvrdio da je Bjelorusija bila spremna da pošalje svoju vojnu brigadu u Rusiju, u slučaju da je postojala potreba da se to učini.

Telegram kanal osnivača privatne vojne kompanije Vagner Jevgenija Prigožina, objavio je 23. juna uveče nekoliko audio zapisa sa njegovim izjavama, u kojima je tvrdio da su navodno izvedeni udari na njegove formacije i za to optužio vojno rukovodstvo Rusije.

Rusko ministarstvo odbrane odbacilo je ovu informaciju kao lažnu.

Rusija u potpunosti finansirala Vagner

Ranije danas Vladimir Putin je na sastanku sa vojnim vrhom u Kremlju rekao da je Rusija u potpunosti finansirala grupu Vagner.

– Želim da istaknem i želim da svi znaju to: cijelu Vagnerova grupu je u potpunosti finansirala država. Iz Ministarstva odbrane, iz državnog budžeta, mi smo u potpunosti finansirali ovu grupu – rekao je Putin.

Precizirao je da su ruske vlasti od maja prošle do maja ove godine, Vagneru platile više od 86 milijardi rublja, što je oko milijardu evra.

– Nadam se da niko ništa nije ukrao, ili da nije mnogo, razjasnićemo to – poručio je Putin.

Privatna vojna formacija Vagner Jevgenija Prigožina započela je proteklog vikenda pobunu i krenula ka Moskvi.

Vagnerovci stali na 200 kilometara od Moskve

Jedinice Vagnera su zauzele štab Južnog vojnog okruga u Rostovu na Donu, nakon čega je Uprava FSB pokrenula postupak protiv šefa te grupe Jevgenija Prigožina zbog “organizovanja oružane pobune”.

Prigožin je pobunu obrazložio tvrdnjom da je ruska vojska navodno izvršila raketne i bombaške napade na pozadinske kampove Vagnera.

Pročitajte još

Prigožinovu izjavu su demantovali rusko ministarstvo odbrane i FSB.

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko je, po odobrenju ruskog predsjednika Vladimira Putina, pregovarao u subotu sa Prigožinom, kada je postignut dogovor da se zaustavi napredovanje Vagnera i situacija deeskalira, prenosi Blic.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je objasnio da će Prigožin moći da ode u Bjelorusiju, a da će krivični postupak biti obustavljen.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije