Politika

PALA ODLUKA Korona-zakonom SMANJENE PLATE budžetskim korisnicima u Zapadnohercegovačkom kantonu

Vlada Zapadnohercegovačkog kantona (ZHK) na sjednici u petak donijela je odluku o smanjenju plata budžetskim korisnicima za maj i juni ove godine.

PALA ODLUKA Korona-zakonom SMANJENE PLATE budžetskim korisnicima u Zapadnohercegovačkom kantonu
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

Predsjednik Vlade ZHK Zdenko Ćosić kazao je da je riječ o odluci iz tzv. “korona zakona” prema kojoj je budžetskim korisnicima plata smanjena za 10, odnosno 20 posto.

Ta odluka se odnosi na utvrđivanje plata, odnosno smanjenje plata budžetskim korisnicima za spomenuta dva mjeseca, što je bila jedna od mjera vlade kako bi se dio sredstava mogao usmjeriti na one najpogođenije – rekao je Ćosić, prenosi Klix.

Vlada je na sjednici utvrdila tekst Izvještaja o izvršenju Budžeta ZHK za 2019. godinu te ga uputila u daljnju skupštinsku proceduru.

Usvojena je i Odluka o kriterijima i odobravanju isplate sredstava utvrđenih Budžetom za odgoj i obrazovanje djece s poteškoćama u razvoju te Odluka o prenosu sredstava Studentskom centru u Mostaru. Iznos sredstava namijenjenih za te dvije stavke biće utvrđen nakon saznanja o tačnom broju studenata, odnosno djece s poteškoćama u razvoju.

Takođe je usvojena Odluka o dopuni Odluke o donošenju Programa utroška sredstava za podsticaj razvoja privrede, Odluka o davanju saglasnosti na Finansijski plan Agencije za privatizaciju ZHK za 2019. godinu, Izvještaj o radu Agencije za privatizaciju ZHK za 2019. godinu i Program rada Agencije za privatizaciju za 2020. godinu.