Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

PAMETNA POLJOPRIVREDA Ni agrara više neće biti bez dronova i robota

Digitalna Srpska
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Budućnosti poljoprivrede nema bez primjene IKT, robotike, GIS sistema ili dronova, zbog čega i univerziteti u Evropskoj uniji, ali i na prostoru Zapadnog Balkana, moraju da obrazuju kadrove za rad u takvim uslovima.

Kroz VIRAL projekat radiće se na jačanju kapaciteta univerziteta, koji su dio projekta da obrazuju upravo takve kadrove, te da znanje o primjeni novih tehnologija prenose dalje najprije na studente, ali i poljoprivrednike, savjetodavce ili agronome, ističe Florin Stanica, zamjenik rektora Univerziteta za poljoprivredu i veterinarstvo u Bukureštu.

Ovaj univerzitet je jedan od ukupno 17 partnera Erasmus plus projekta „Vitalising ICT Relevance in Agriculture Learning – VIRAL“, a koji će u naredne tri godine predvoditi Univerzitet u Banjaluci.

– Pametna poljoprivreda je već dio današnjice i svakako budućnosti, a univerziteti moraju da idu korak naprijed, kako bismo nudili dobro pripremljene inženjere za agroindustriju i bili konkurentni – ističe Stanica, koji sa kolegama boravi u Banjaluci gdje se održava prvi sastanak partnera na projektu VIRAL – uglavnom fakulteta iz BiH i Crne Gore, kao i Slovenije, Holandije i Rumunije, ali i preduzeća iz regiona koja imaju aktivnosti u poljoprivredi, te nevladinih organizacija.

Koordinator projekta Miljan Cvetković, sa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Banjaluci, ističe da se u protekla dva dana razgovaralo o načinu finansiranja i primjene projekta, ali i konkretnim aktivnostima, kao što je organizovanje posebnih konferencija o IKT u poljoprivredi.

Planirano je, kaže, da to budu skupovi slični Forward konferenciji, koja je nedavno održana u Banjaluci. U narednoj godini jedna bi trebalo da bude organizovana u Banjaluci, a druga u Podgorici.

– Ideja je da se na takvom događaju okupe svi učesnici u poljoprivredi koje interesuje ova tematika – kaže Cvetković.

Po njegovim riječima, jedna od ideja je i da se u sklopu projekta na fakultetu razvije i izborni predmet, da studentima daje informacije o IKT u poljoprivredi i više ih uvede u to.

– Jer, gdje god da sutra radili, moraće da imaju kontakt s tim; to je neminovnost. Tu su i hakatoni, kroz koje će imati priliku da razvijaju i promovišu svoje ideje, zajedno sa kolegama sa ETF, a planirana su i neka putovanja za studente, na kojima će imati mogućnost da na svojim idejama rade sa studentima u drugim zemljama – kaže Cvetković.

Tokom prethodna dva dana razgovaralo se, kaže, i o tome kako da rezultati projekta VIRAL budu održivi i kada on završi.

U saradnji s Akademijom nauka i umjetnosti RS, te resornim ministarstvom, danas će se u Banjaluci održati i uvodna konferencija o upotrebi IKT u poljoprivredi, tokom koje će izlagati neki od vodećih istraživača u ovoj oblasti.

Projekat „Vitalising ICT Relevance in Agriculture Learning – VIRAL“ odobren je u sklopu posljednjeg Erasmus plus poziva, a vrijedan je 900.000 evra.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO