Politika

"PAMTIMO IH PO SKANDALIMA" Pekićeva o prvoj godini mandata Savjeta ministara BiH

Rad i djelovanje Savjeta ministara BiH tokom prve godine mandata ovog saziva bilo je potpuno nevidljivo, neefikasno i bez ikakve konkretne inicijative.

"PAMTIMO IH PO SKANDALIMA" Pekićeva o prvoj godini mandata Savjeta ministara BiH
FOTO: PDP
Mira Pekić

Jedino što, nažalost, ostaje zapamćeno jesu skandalozni istupi pojedinih ministara, saopštila je Mira Pekić, poslanik PDP u PS BiH.

Kako kaže, Savjet ministara BiH u 2020. predložio je tek tri zakona u parlamentarnu proceduru i par izmjena i dopuna postojećih zakona. Pekićeva kaže da, kada pogledamo plan rada Savjeta ministara za tekuću godinu, jasno je da nije ni blizu ispunjenja.

FOTO: SAVJET MINISTARA BIH
FOTO: SAVJET MINISTARA BIH
Savjet ministara BiH

– Između ostalog, planirano je da Savjet ministara u 2020. radi na izradi tridesetak zakona, na izmjenama i dopunama postojećih, kao i niza podzakonskih akata kako bi BiH napredovala na evropskom putu i ispunila 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije koji su preduslov za kandidatski status – ističe Pekićeva dodajući da je jasno da ne stoje tvrdnje predsjedavajućeg Zorana Tegeltije da je urađeno sve u njihovoj nadležnosti da evropski put krene sa mrtve tačke.

Pročitajte još

Pekićeva kaže da se neodgovorno ponašanje ogleda i u činjenici da je Savjet ministara izradio prijedlog budžeta zajedničkih institucija BiH za 2020. godinu veći za 46 miliona KM u odnosu na 2018.

– Za 30 miliona povećano je finansiranje zajedničkih institucija  prihodima od PDV, čime je Republika Srpska ostala uskraćena za najmanje deset miliona KM. Ovo povećanje može biti utrošeno najviše na plate, nova zapošljavanja u institucijama, funkcionerske automobile i druge privilegije. Nadležnosti u oblastima privrede, zdravstva, socijalne zaštite su entitetske i povećanje budžeta zajedničkih institucija u uslovima pada privrednih aktivnosti usljed pandemije virusa korona nema opravdanja – zaključuje Pekićeva.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija na konferenciji za novinare danas u 14 časova u Sarajevu govoriće o godini rada sebe i svog tima.

Prihvati notifikacije