Kultura

PANDEMIJA SMANJILA IZBOR Animirani filmovi koji su obilježili 2020. godinu

Vrlo je mali broj animiranih filmova koji su imali premijeru u 2020. godini, što je s obzirom na okolnosti prilično očekivana situacija.

PANDEMIJA SMANJILA IZBOR Animirani filmovi koji su obilježili 2020. godinu
FOTO: SCREENSHOT/YOUTUBE/PIXAR

Jednostavno, godina nije bila za odlazak u kino s porodicom, pa se čini da smo dosta toga propustili, a realno proces animacije zahtjeva prisustvo velikog broja saradnika, što u doba pandemije i izolacije, nije bilo lako ostvariti.

Iako je recimo “Pixar” ove godine izdao čak dva filma, što se posljednji put desilo 2017. kada su prikazani “Cars” i “Coco”, ali to je više posljedica njihove duže pripreme, nego stvar momenta.

Tamo gdje su zakazali bioskopi, nisu striming servisi, koji su ponudili dosta originalnih animiranih sadržaja, istina za sada više u serijskoj varijanti, ali bilo je i nekoliko zanimljivih dugometražnih crtaća, kojih će, sigurni smo, sledećih godina biti daleko više.

Dodajući filmove koji su imali proširena izdanja, kao “Weathering with You”, pokušali smo popuniti ovu oskudnu i skromnu listu najboljim animiranim ostvarenjima.

Ipak, sigurno ćete naći nešto zanimljivo za sebe iako je ponuda poprilično štura.

10. “My Hero Academia: Heroes Rising” (Bones)

Prvi put prikazana 2016. “My Hero Academia” iz studija Bones, osigurala je mjesto kao jedna od najboljih “shonen” akcijskih anime-a svoje generacije.

Smještena u svijet naseljen ljudima koji imaju specijalne mogućnosti (quirks), serija prati Izuku Midoriya, dječaka koji sanja da će jednog dana postati heroj, bez obzira na to što je rođen bez specijalnih moći.

9. “Onward” (Pixar)

Još jedan “idemo u istragu” zaplet, ujedno i kliše kojim se “Pixar” godinama služi, ovog puta nije uspio da nas pretjerano zadivi. Ovaj film izgleda kao kombinacija svih najgorih elemenata najboljih “Pixarovih” priča.

8. “The Croods: A New Age” (DreamWorks)

Ovo je nastavak filma iz “DreamWorks” studija iz 2013. Ako ste gledali “The Croods”  znate šta vas čeka. Iako se vidi da je krojen za djecu, “A New Age” sadrži dosta fizičke komedije i sirovog humora koje smo iskusili i u prethodnom filmu. Ovom kombinacijom stvorena je priča u kojoj  mogu uživati i odrasli i djeca.

7. “Over the Moon” (Netflix)

Film “Over the Moon” je Netfliksov najsmjeliji potez u odluci da se takmiči sa Diznijem u rejonu animiranih ostvarenja.

Od režisera Glena Kina (Glen Keane) koji je radio na Diznijevim hitovima “The Little Mermaid”, “Aladdin” i “Tangled”, dolazi film uronjen u kinesku kulturu sa nevjerovatno pamtljivim i toplim pjesmama i eksplozivno obojenom animacijom.

6. “The Willoughbys” (Netflix)

Ovo je odličan primjer preokretanja tradicionalne porodice u animiranim filmovima, takođe iz Netfliksove produkcije. Zaplet je smješten oko djece koja šalju svoje naporne roditelje na opasna putovanja.

Za one koji traže nešto drugačije, ili za roditelje sa čudnom djecom koja traže nešto više osim ispoliranih i lijepih bajki – ovo je pravi film za vas!

5. “A Whisker Away” (Netflix)

Jezivije stvari dešavale su se u animiranim filmovima, od pretvaranja u mačku da bi se približili simpatiji, kao što se to desi u “A Whisker Away”, ali njih je malo. Ipak u režiji Đunićija Satoa (Junichi Sato) i Tomotake Šibajame (Tomotaka Shibayama), čak i ova luckasta premisa postaje prelijepa romansa.

4. “A Shaun the Sheep Movie: Farmageddon”(Aardman)

Drugi “Aardman” film sa ovcom Šonom, “A Shaun the Sheep Movie: Farmageddon” uzima sve iz prethodnih filmova studija “Wallace and Gromit” i “Chicken Run” i boji naučno-fantastičnim sjajem.

Rezultat je slepstikovski, slatka vanzemaljska beba Lu-La nabasa na farmu, koja je svima poznata iz prethodnih filmova.

3. “The Wolf House”

Ovaj špansko-njemački film iz produkcije “Diluvo”-a i “Globo Rojo Films”-a, podjednako je tragičan i uznemirujući, i zbog nesvakidašnje “stop-motion” animacije, ali i zbog inspiracije istinitim događajima.

Film prati opasno putovanje Marie, mlade Njemice koja je za dlaku izbjegla sadizam nacističkog kulta, a sada mora izbjeći gladnog vuka koji joj je za petama. Kult iz kog Maria bježi je baziran u Južnom Čileu, što je jasna paralela sa stvarnim kultom “Colonia Dignidad”, koji je 60-ih osnovao Pol Šefer (Paul Schaefer).

2. “Wolfwalker” (Cartoon Saloon)

“Wolfwalkers” je posljednji projekat režisera i animatora Toma Mura (Tom Moore) iz studija “Cartoon Saloon” koji je stvorio zajedno sa Polom Jangom (Paul Young), a služi kao posljednji film u triologiji ostvarenja koja su labavo bazirana na irskom folkloru.

Na prvi pogled priča izgleda prepuna referenci na engleski kolonijalizam i irsku mitologiju, ali ova dva različita kraja spojena su predivnom pričom o prijateljstvu koje prevazilazi socijalne granice i strijemi ka svijetu koji je iznad ljudi.

1. “Soul” (Pixar)

“Pixarov” najbolji film za sada, jednako slavi muziku i likove, kao i lokacije koje su pravo ljubavno pismo Njujorku i njegovim stanovnicima.

Bivši muzičar i učitelj u školi, Džo, flertuje sa smrću, dok mu jedna duša koja još nije rođena daje lekciju koja se može sumirati tekstom pjesme “It's a Wonderful Life”. Jedna od najimpresivnijih upotreba svjetla u animiranom filmu, sa kosom i instrumentima koji izgledaju toliko fotorealistično da jedino seting i likovi odaju da je u pitanju animacija, zajedno slikaju fotografiju kojoj je nemoguće odoljeti, piše Bosonoga.