Politika

PAO DOGOVOR U ISTOČNOM SARAJEVU Dodik i Čović nastavljaju partnerstvo na svim nivoima vlasti u BiH

Milorad Dodik i Dragan Čović nastavljaju partnerstvo na svim nivoima vlasti u BiH – od kantonalnih, entitetskih do državnog nivoa.

PAO DOGOVOR U ISTOČNOM SARAJEVU Dodik i Čović nastavljaju partnerstvo na svim nivoima vlasti u BiH
Foto: Srna

Lider SNSD Milorad Dodik je nakon sastanka delegacija SNSD i HDZ u Istočnom Sarajevu rekao da će HDZ biti zastupljen u novoj vladi RS i Vijeću naroda RS, dodajući da i SNSD očekuje učešće u vlasti u Federaciji BiH.

Borićemo se da se ojača suverenitet BiH i kroz otkazivanje visokog predstavnika i stranih sudija i zalažemo se za izmjene Izbornog zakona – rekao je Dodik.

On je rekao da suverentitet BiH može biti ojačan ako lokalne institucije preuzmu odgovornost za funkcionisanje kompletne BiH.

-BiH kao pastorče međunarodne zajednice nemoguće je da nastavi ovako da živi. I to neće biti dopušteno. Tražimo dogovor i reprezentativnost kod Bošnjaka. Srbi i Hrvati imaju repetrezentaciju na nivou BiH, čekamo reprezetnaciju Bošanjaka. Nećemo uticati ko su oni, ali čekamo da se što prije pojave. Nemojte da vas dugo čekamo. Nama je svejedno hoće li sa druge strane biti Ronaldo ili neko iz seoske lige – rekao je Dodik.

Lider HDZ BiH Dragan Čović izjavio je da će se saradnja SNSD i HDZ nastaviti još izraženije, s obzirom na izborni rezultat koji su ostvarile obje stranke, navodeći da će prioritet biti izmjene Izbornog zakona BiH.

– Naše partnerstvo se nastavlja. Bilo bi tako i da su rezultati lošiji, ali posebno kada su rezultati ovakvi kakvi jesu, to je dodatna obaveza da sarađujemo. Ključna tema je Izborni zakon kako ne bi došli u situaciju da jedan narod drugima bira predstavnike. Zajedno ćemo graditi sve politike kada je riječ o spoljnoj politici. Tražićemo partnere sa kojima ćemo se dogovarati kako bi riješili ključna pitanja. Prioriteti koji trebaju biti ugrađeni u Izborni zakon su legitimno predstavljanje konstitutivnostih naroda i partner iz bošnjačkog naroda će morati isto razmišljati – poručio je Čović.