Društvo

PAPRENA PREZENTACIJA Praznu priču o piralenu platili 50.000 dolara

Čak 50.000 dolara plaćena je prezentacija koju je u ponedjeljak održao ekspert Bodvin Foke vezano za rješavanje problema piralena u poslovnoj zoni „Incel“ u Banjaluci, a koja je naljutila sve prisutne na tom sastanku.

PAPRENA PREZENTACIJA Praznu priču o piralenu platili 50.000 dolara
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Na sastanku su, osim Fokea, prisustvovali i predstavnici UNDP, koji su i angažovali Fokea i njegovu firmu „Tauv“, te predstavnici Gradske uprave Banjaluke, ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, direktor Instituta za zaštitu i ekologiju RS, kao i drugi domaći stručnjaci.

Od Fokea su svi očekivali da će iznijeti konkretne planove o tome kako da se očisti “Incel” od piralena i drugih teških materijala, ali je to izostalo.

U svom izlaganju, koje je trajalo nešto manje od sat vremena, Foke se bavio samo teorijom o tome kako se ovi problemi mogu riješiti bilo gdje u svijetu.

Ovo je naljutilo prisutne, koji su odmah burno reagovali i zatražili od holandskog stručnjaka da im da prijedloge kako da se na najlakši i najbrži način ukloni opasni piralen iz „Incela“.

Među prvima koji su izrazili negodovanje i zatražili preciznije odgovore od Fokea bili su načelnik odjeljenja za inspekcijske poslove grada Banjaluka Janko Kecman i inspektor Tatjana Nišić.

Oni su mu rekli da su uradili mnogo više analiza zemljišta nego što on preporučuje, dodali i da imaju sve rezultate i zatražili od njega prijedlog kako da riješe ovaj problem. Međutim, Foke je i u ovom slučaju izbjegao konkretan odgovor i zatražio da mu oni dostave rezultate svojih vještačenja.

Nakon što je Foke napustio sastanak, nastavljena je burna rasprava među prisutnima. Skoro svi domaći stručnjaci su bili protiv UNDP, otvoreno im rekavši da su nezadovoljni onim što su čuli od holandskog stručnjaka.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Inspektor Tatjana Nišić je zatim upitala predstavnicu UNPD koliko je Fokeu plaćena ova sporna prezentacija.

Pročitajte još

Svi su ostali šokirani kada im je odgovoreno da je Foke dobio čak 50.000 dolara za svoj rad. Osim toga, firmi „Tauv“ će biti plaćeno ukupno 150.000 dolara za njihov prijedlog kako da se riješi problem piralena u „Incelu“. Prezentaciju koju je napravio Foke mogao je napraviti bilo koji student u Banjaluci – rekao je izvor Srpskainfo, koji je prisustvovao sastanku.

On je dodao da je svoje nezadovoljstvo iskazao i direktor Instituta za zaštitu i ekologiju Republike Srpske Predrag Ilić, koji je rekao da je izlaganje Fokea bili uopšteno i da bi se njegovi prijedlozi teško mogli primijeniti bilo gdje u svijetu.

Sagovornik Srpskainfo je pojasnio da će Foke i „Tauv“ biti plaćeni iz sredstava od 300.000 evra, koje su odobrene za sanaciju „Incela“.

Predstavnici GU Banjaluka su na ovom sastanku rekli da su uradili i treću analizu zemljišta, da postoji 7 kritičnih tačaka sa piralenom, te da žele što prije da ga uklone.

Oni su iznijeli još jedan zanimljiv podatak, a to je da su izuzeli uzorke biljaka i hrane u blizini „Incela“ i da se uskoro očekuju rezultati.

Afera

Podsjetimo, portal Srpskainfo je početkom aprila prvi objavio informaciju o ekolokoškoj katastrofi u poslovnoj zoni „Incel“ kada je planulo opasno i kancerogeno ulje piralen.

Zatim je Inspektorat Republike Srpske uzorkovao zemljište u krugu ovog nekadašnjeg giganta. Došlo se do zabrinjavajućih podataka, a to je da na nakim mjestima piralena bilo i do 3.000 puta više nego što je dozvoljeno.

Ovo kancerogone i opasno ulje je zabranjeno svuda u svijetu, jer je utvrđeno da izaziva rak kod ljudi, a samo jedna litra može uništiti cijeli životinjski i biljni svijet u jednoj rijeci.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije