Društvo

PAPRENO BiH NEBO Proslava preuzimanja kontrole vazdušnog prostora koštala 300 HILJADA KM (VIDEO)

Grandiozna proslava preuzimanja kontrole vazdušnog prostora BiH organizovana u ljetnikovcu Radobolja u Mostaru 6. decembra koštala je skoro 300 hiljada KM.

PAPRENO BiH NEBO Proslava preuzimanja kontrole vazdušnog prostora koštala 300 HILJADA KM (VIDEO)
FOTO: PRINTSCREEN YOUTUBE

Tokom večeri kad je BiH preuzela kontrolu nad sopstvenim nebom najviše zvanice iz političkog i društvenog života zemlje su, osim u gastronomskim delicijama i vatrometu, mogle uživati i u nastupu, između ostalih, Halida Bešlića, Nine Badrić, Aleksandre Radović i Ane Rucner, a program je vodio popularni Tarik Filipović.

Na pitanje Agenciji za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi (BHANSA) koliko je koštala svečanost u prestižnom prostoru ljetnikovca Radobolja, Klix je dobio odgovor da je za organizaciju događaja Faze II BHANSA u Mostaru povodom preuzimanja kontrole vazdušnog prostora BiH sproveden postupak javne nabavke pozivom tri ponuđača.

Procijenjena vrijednost javne nabavke iznosila je 300 hiljada KM, a najpovoljniji ponuđač bio je D.D. Marketing d.o.o. Mostar sa ponudom od 299.350 KM.

Zanimljivo je da je u pozivu za dostavu ponuda BHANSA specifikovala kakve izvođače traži, tako između ostalog stoji da su za muzičko-scenski program tražena dva izvođača pop muzike sa najmanje pet izdatih studijskih albuma i/ili kompilacija; najmanje pet osvojenih nagrada na prestižnim muzičkim dodjelama u BiH i regiji te završenom muzičkom akademijom (akademijom umjetnosti) ili rasprodatim koncertom na lokaciji koja može primiti minimalno 20 hiljada ljudi.

Tražena je i usluga angažovanja jednog izvođača narodne muzike sa najmanje deset izdatih studijskih albuma koji ima minimalno 30 godina scenskog iskustva, te rasprodat koncert na lokaciji koja može primiti minimalno 30 hiljada ljudi.

BHANSA je u ovom postupku tražila i usluge angažiranja izvođača koji svira instrument violončelo, ima minimalno 15 godina scenskog iskustva te završen odsjek za violončeno na nekoj muzičkoj akademiji.