Hronika

PAPRENO NAPLAĆIVAO TEŠKIM BOLESNICIMA Šarlatanu Miroljubu prijeti 12 godina zatvora

Više javno tužilaštvo u Leskovcu pokrenulo je predistražni postupak protiv Miroljuba Petrovića, Jutjub “zvijezde” i lažnog profesora, da bi se ustanovilo da li se bavio nadriljekarstvom.

PAPRENO NAPLAĆIVAO TEŠKIM BOLESNICIMA Šarlatanu Miroljubu prijeti 12 godina zatvora
Foto: RAS Srbija

Blic podsjeća, postoje indicije da je Mirolju Petrović počinio teško krivično djelo protiv zdravlja ljudi, za šta mu prijeti do 12 godina zatvora.

Za ovakvu vrstu krivičnih djela, ukoliko istraga pokaže da je usljed bavljenja nadriljekarstvom nastupila smrt, propisane kazne su od dvije do 12 godina zatvora – rekao je prošle nedjelje za “Blic” Predrag Milovanović, tužilac iz Udruženja sudija i tužilaca Srbije.

Leskovačko Više tužilaštvo odgovorilo je na pitanja “Blica” povodom niza slučajeva (koje je naš list otkrio) u kojima je Petrović podstrekivao teško bolesne pacijente da kupuju njegove “ljekovite” proizvode, prate njegove kure liječenja i zanemare medicinu, odnosno da ne idu zvaničnim ljekarima i na operacije. Najmanje dva pacijenta izložena takvom Petrovićevom “liječenju” preminula su.

Više javno tužilaštvo u Leskovcu navodi da su, nakon što ih je “Blic” upoznao da lažni ljekar u selu Petrovac kod Leskovca ima centar za ozdravljenje i bavi se “liječenjem” tako što daje pacijentima tinkture koje sam pravi i naplaćuje boravak po cijeni od 120 evra po danu, leskovačkoj policiji poslali zahtjev za prikupljanje informacija.

– Te radnje obavljamo radi utvrđivanja postojanja osnova sumnje da je Miroljub Petrović počinio krivično djelo – teško djelo protiv zdravlja ljudi – navode iz Tužilaštva.

Nakon što te informacije budu dostavljene, piše u odgovoru “Blicu” koji potpisuje viša tužiteljka Ljiljana Zlatanović Janković, Tužilaštvo će donijeti odluku o daljem postupanju.

Podsjećamo, kako je “Blic” pisao, Miroljub Petrović, poznat po svojim šarlatanskim stavovima, ubijeđuje ljude oboljele od tumora da ne idu ljekaru, već u njegov centar, gdje im debelo naplaćuje “liječenje”. To je, najprije, tvrdila Biljana Jovanović (32), čiji je rođeni brat Slavčo Petrov (31) preminuo 7. januara nakon što su slijepo vjerovali u riječi Miroljuba Petrovića.

Biljana kaže da im je Petrović rekao da ni slučajno ne idu ljekaru kad je njenom bratu otkriven tumor na mozgu i da će mu od njegovih tinktura biti bolje, te je, kako tvrdi sestra, kada je mladić preminuo, svu krivicu svalio na porodicu. Biljana je ispričala da je Slavčo kontaktirao mejlom sa Petrovićem, a on im je pisao da se ne plaše, da se to brzo i lako riješava, ubijeđujući ih da ne idu ljekaru. Na Petrovićev nagovor Slavčo je boravio nekoliko dana i u Petrovićevom centru kod Leskovca, gdje mu je dan naplaćivan 120 evra.

Sličan slučaj dogodio se i s Marijanom Batovcem, koji je, kada je obolio od raka pankreasa, spas pokušao da nađe vjerujući Miroljubu Petroviću. I njemu je Petrović prodavao tinkture, ubijeđujući ga da ne ide kod ljekara, nazivajući nutricionistu “polupanim” i tvrdeći da snimanja medicinskim aparatima “prizivaju demone”. Takođe, i njemu je nudio da dođe u njegov Centar kod Leskovca. I Batovac je poslije takvog “liječenja” preminuo.

Miroljub laže da samo savjetuje

Miroljub Petrović juče je gostovao na “Happy televiziji”, gdje je tvrdio da “ljudima kaže da žive zdravo, da nikoga ne liječi, ne viđa pacijente i da je protiv nadriljekarstva”. Međutim, Biljana Jovanović, sestra Slavča Petrova koji je preminuo poslije Miroljubovog “liječenja”, kaže da im je Petrović više puta ponovio da ne idu ljekaru. Takođe, ona je rekla da im je Petrović prodavao tinkture koje pravi u svojoj kući u selu Petrovac.

Petrović je ubijeđivao i Marijana Batovca da ne ide kod ljekara, takođe mu prodajući svoje tinkture. Kakav je Petrovićev “tretman”, govori i to što je i Petrovu i Batovcu prepisao iste tinkture, iako je prvi imao tumor na mozgu, a drugi rak pankreasa.

Petrovićev učenik “liječi” rak gljivama

Alen Azarić, “iscjelitelj” koji neizliječive bolesti dijagnostikuje vizijama, a otklanja ih gljivama, koji je bio pod istragom pravosuđa zbog nadrilekarstva, svoju diplomu “doktora” stekao je na Fakultetu za prirodnu medicinu čiji je osnivač Miroljub Petrović.

Alen Azarić

Azarić je izjavljivao da nije završio konvencionalnu medicinu, ali da mnogo čita i da se bolje razumije u onkologiju nego bilo koji profesor te medicinske grane. I sam Miroljub Petrović je bio hapšen 2012. godine. On je privođen kada je 2012. godine snimio i objavio video na kom je prijetio da će srušiti branu na sejveru Holandije ukoliko iz zatvora u Sheveningenu ne budu pušteni haški optuženici Radovan Karadžić, Ratko Mladić i Vojislav Šešelj.