Svijet

PARADA, ROŠTILJ I VATROMET Amerika danas proslavlja Dan nezavisnosti

U SAD se danas obilježava Dan nezavisnosti, državni praznik u znak sjećanja na 4. jul 1776. kada je donijeta Deklaracija o nezavisnosti, kojom je proglašena samostalnost od Velike Britanije.

Američka zastava
FOTO: NIKOLA FULL GAMER/YOUTUBE/SCREENSHOT

Godinu dana kasnije, spontanim slavljem u Filadelfiji je obilježena godišnjica američke nezavisnosti.

Širom podijeljene države, proslava nije postala tradicija sve do kraja rata 1812. godine, prenosi Glas Amerike.

Kongresna biblioteka bilježi da su se veliki istorijski događaji, kao što su ceremonije otvaranja kanala u državi Njujork i željeznice u Ohaju i Baltimoru, poklopili sa svečanostima obilježavanja 4. jula.

Ovo je tipičan američki praznik i po načinu proslavljanja: uz parade, roštilj, pivo i vatromet.

Pirotehnika je postala sastavni dio obilježavanja Dana nezavisnosti od samog početka, a jedan od “očeva nacije” Džon Adams je to i predvidio.

Proslavljanje američke nezavisnosti “treba da se slavi pompezno u uz paradu, šou, igre, sport, puške, vatre i sjaj od jednog kraja ovog kontinenta do drugog, od sada i zauvijek”, napisao je Adams u pismu svojoj supruzi Abigejl, 3. jula 1776, godine.

Pročitajte još

Svi predsjednici od Džordža Vašingtona do Džoa Bajdena slavili su 4. jul, a jedini izuzetak je Adams.

Iako je pisao supruzi nadahnuto pismo, odbio je da slavi 4. jul, jer je za njega 2. jul bio Dan nezavisnosti, pošto je 2. jula 1776. glasao za Deklaraciju o nezavisnosti, iako ona nije bila zvanično usvojena naredna dva dana.

Adams je toliko bio nepokolebljiv da je odbio pozive na festivale i druge događaje, čak i kada je bio drugi predsjednik u istoriji SAD.

Adams i Tomas Džeferson, obojica autori Deklaracije o nezavisnosti, umrli su na 50. godišnjicu zvaničnog usvajanja dokumenta, 4. jula 1826.

Prodaja vatrometa u SAD ubrzano raste u posljednje dvije decenije, navodi Glas Amerike.

Statistika Društva američkih pirotehničara pokazuje da je u 2000. u Americi potrošeno 407 miliona dolara na vatromet, a do 2022. godine, ta cifra je porasla na 2,3 milijarde dolara.

Najveći rast je bio tokom pandemije kovida, jer nije bilo javnih okupljanja, sa milijardu dolara u 2019, skočilo je na 1,9 milijardi u 2020.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije