Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

PARLAMENTARNE IGRE I IGRICE Kako narodni poslanici ocjenjuju rad NSRS

Politika
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Poslanicima iz opozicionih partija najviše smeta loše vođenje Narodne skupštini Republike Srpske, dok se oni iz vladajuće koalicije najviše žale na diskusije pojedinih opozicionih narodnih poslanika.

Narodna skupština Republike Srpske od samog početka izazivala je veliku pažnju i komentare stručnjaka, kao i građana. Dok jedni govore da je ovo najgori sastav do sada, drugi smatraju da nekolicina poslanika jedina radi ono što je zapravo njihov posao.

Nakon osam mjeseci rada NSRS odlučili smo da narodne poslanike pitamo kako njima izgledaju protekli mjeseci rada u parlamentu Srpske.

Vidović: Odbijaju inicijative opozicije

Poslanica u klubu PDP Gordana Vidović nije zadovoljna radom Skupštine. Ona smatra da se rijetko usvajaju inicijative i prijedlozi koji dolaze od strane opozicionih poslanika. Takođe, nije zadovoljna ni aktivnošću narodnih poslanika vladajuće koalicije.

– Što se tiče rasprava u njima uglavnom učestvuju opozicioni poslanici, dok ovi drugi ćute i ne javljaju se. Njima je dovoljno ono što su dobili u materijalima. Oni ni ne raspravljaju o nekoj temi, oni su unaprijed za – rekla je ona, te dodala da rad NSRS ocjenjuje sa „slabom trojkom“.

Vukanović: Nisam zadovoljan

Ni nezavisni narodni poslanik iz Kluba SDS, Nebojša Vukanović, nije zadovoljan radom.

Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

– Narodna skupština bi trebala biti najvažnija institucija kojoj Vlada i predsjednik polažu račune, ali nažalost stvar je okrenuta naopačke. Narodna skupština je samo servis Vlade i SNSD koja izvršava njihove hirove i želje, a vrhunac poniženja je povlačenje Zakona o policiji i odustajanje od rezervnog sastava – rekao je Vukanović, dodavši da rad NSRS ocjenjuje dvojkom.

Dodaje da o odnosima i namjerama najbolje govori izjava Milorada Dodika na posljednjoj sjednici, kada je rekao da „postoji previše demokratije i da treba ograničiti poslanike opozicije u diskusijama“.

Glamočak: Najgore do sada

Zadovljan nije ni njegov kolega iz kluba. Poslanik SDS Nedeljko Glamočak u Skupštini je već treći mandat i kaže da je ovaj period rada NSRS najgori do sada.

– Samo vođenje NSRS je loše, jer rukovodstvo zloupotrebljava poslovnik i ograničava ljude da se izjasne u replikama i krivim navodima. Nikada do sada nije bilo slučaj da se traži razlog za repliku ili krivi navod. To je mogućnost gdje svako tri puta po tri minuta može da govori. To mi se najviše ne sviđa, a ne bih imao šta posebno da pohvalim – rekao Glamočak, dodavši da je posljednjom posebnom sjednicom degradiran rad NSRS.

Ćotić: Efikasan rad

Za razliko od njega, Nedeljko Ćorić (SNSD) smatra da je NSRS do sada radila efikasno.

– Sve što je bilo planirano i urađeno je u prethodnih osam mjeseci, u smislu donošenja nacrta, prijedloga zakona, strategija koje su usvojene. Ono što je možda indikativno jeste ponašanje jednog dijela opozicije koji su na svaki način pokušavali da obesmisle integritet i autoritet NSRS – rekao je Ćorić.

Vasić: Mogli bi biti aktivniji

Narodni poslanik Ujedinjene Srpske Kostadin Vasić, govoreći o radu NSRS, zamjera neaktivnost poslanika vladajuće koalicije.

Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

– Uneseno je previše negativne energije sa strana opozicije, jer se pojavljuje troje ili četvoro istih likova koji diskutuju na svaku temu. Da li oni to sve znaju ili ne znaju je pitanje, ali oni na sve teme vrte istu priču. S druge strane, poslanici vladajućih stranaka bi mogli biti malo aktivniji u smislu predlaganja određenih rješenja i zakona. Mislim na SP, DNS, DEMOS, kao i SNSD. Ima dosta neaktivnih poslanika koji bi trebali poraditi na tim stvarima i više tjerati Vladu RS da radi svoj posao – rekao je Vasić.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO