Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

NE MORAJU NIŠTA, A MOGU PUNO Koja je funkcija narodnih poslanika u vanrednom stanju

Politika
Autor:

Foto: Kabinet predsjednika RS

Narodni poslanici nemaju nijednu zakonsku obavezu kada je u pitanju vanredno stanje, te sve što budu radili dok parlament ne zasjeda je isključivo njihova dobra volja.

Republika Srpska proglasila je vanredno stanje, što znači da predsjednik Republike preuzima funkciju Narodne skupštine, te može da donosi uredbe sa zakonskom snagom.

To za narodne poslanike znači da nema sjednica, glasanja, usvajanja i predlaganja zakona, nema kolegijuma, niti obaveze koje imaju kada je stanje redovno.

Takođe, Ustavom, niti Poslovnikom o radu Narodne skupštine nigdje se ne preciziraju obaveze narodnih poslanika u vanrednim i kriznim situacijama, pa ni nakon proglašenja vanrednog stanja.

S obzirom na to da, Narodna skupština proglašava vanredno stanje i da je to jedina obaveza poslanika, postavlja se pitanje – koja je funkcija parlamentaraca u toku vanrednog stanja i šta oni rade kada Skupština ne radi?

Neki već na terenu

Ono što smo do sada imali priliku da vidimo jeste da neki poslanici ne sjede skrštenih ruku, već da su se stavili na raspolaganje građanima.

Neki su odavno na terenu i pomažu starijim ljdima, jedni su se pridružili Crvenom krstu, jedni nude pravnu i ekonomsku pomoć, dok se neki odriču plate u korsti mnogih bolnica i fondova.

Međutim, neki smatraju da bi rad poslanika na terenu trebao biti obavezan, a ne samo proizvod dobre volje.

Predsjednica Seljačke stranke i poslanica u klubu PDP, Gordana Vidović, smatra da, ukoliko su poslanici u radnom odnosu, onda pimaju i obavezu da osim dolazaka na sjednice rade nešto u skladu sa svojim mogućnostima.

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Gordana Vidović

– Bilo bi logično da postoji poslanička obaveza da poslanici djeluju u svojim izbornim jedinicama za vrijeme vanrednog stanja, da budu deo opštinskih kriznih štabova i dobiju određene zadatke. Mene, s obzirom ne to da sam dio opozicije, niko nije zvao u mojoj lokalnoj zajednici – rekla je Vidovićeva.

Dodaje da se ovih dana pojedini poslanici vladajuće koalicije utrkuju oko davanja novca za kupovinu oprema u bolnicima i tim povodom organizuju pres konferenicije, a sve u svrhu medijske promocije i pripreme za lokalne izbore.

– Ja nisam profesionalni poslanik. Moja matična organizacija je Udruženje građana „Budućnost“ iz Modriče koja pored ostalog zbrinjava žrtve nasilja u sigurnu kuću. Svoje resurse sam usmjerila na podršku onima kojim je to u ovom trenutku najpotrebnije – objasnilaje Vidovićeva, koja svakako ne sjedi skrštenih ruku i čeka novo skupštinsko zasedanje.

Skrštenih ruku ne sedi ni narodni poslanika SNSD, Ilija Tamindžija. On smatra da je, prije svega obaveza svakog poslanika da poštuje naredbe koja su stigle od Republičkog štaba za vanredne situacije.

Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

– Moramo poštovati preporuke nadležnih i jednostavno to staviti ispred dnevno-političkih poteza, koji mogu nanijeti štetu. Što se mene tiče, ja nisam profesionalni narodni poslanik, ja sam član Uprave HET, a sada i član šireg kriznog štaba hercegeovine – rekao je Tamindžija, dodajući da se za vrijeme vanredne situaciji, zajedno sa ostalima, bavi donosenjem mjera za borbu proziv virusa korona u Hercegovini.

Zakonsku nemaju, moralnu imaju?

S obzirom na to da poslanici nemaju zakonsku obavezu da rade za vrijeme vanrednog stanja, postavlja se pitanje – imaju li moralnu?

Politička analitičarka Tanja Topić, objašnjava da poslanici ne mogu puno da urade u dijelu posla kojim se bave, ali da imaju prostora da rade na terenu.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

– Humanitarni rad je nešto što svi poslanici mogu da rade, naravno ovi mlađi. Druga stvar je da dobro prate sve odluke koje se donose u ovom periodu pogotovo sada kada je stupilo vanredno stanje. Treba da prate  potencijanle zloupotrebe da bi kasnije mogli da rade na otklanjanju nepravilnosti i sve onogo što je bilo pogrešno – objasnila je Topićeva.

Dodaje da je dobar potez poslanika bio i taj da se odreknu dijela primanja, mada smatra da su mnogi to uradili samo jer „nije u redu da se oni ne odreknete u trenutku kada se svi odriču“.

Za razliku od NSRS, Parlament u FBiH funkcioniše, i poslanici nisu „nezaposlani“. Podsećamo da je Krizni štab Kantona Sarajevo doneo odluku da će izuzeti Parlament FBiH od naredbe o zabrani okupljanja u Kantonu Sarajevo, te da su time, kako je rečeno, stečeni uslovi za održavanje sednica Parlamenta FBiH.

Parlament BiH (ne) radi

Zbog naredbe o zabrani okupljanja više od 20 ljudi na jednom mestu, ni Parlament BiH ovih dana ne zasjeda. Iako su se, kao poslanici u Srpskoj, mnogi od njih bacili na posao sa terena, ipak većina smatra da Parlament treba da zasjeda.

Čak je i predsjedavajući Predstavničkog doma BiH rekao da sednica ovog doma treba biti  sazvana i održana čim Krizni štab promeni odluku ili napravi izuzetak za parlamentarna zasedanja, a u vezi sa naredbom o zabrani okupljanja više od 20 osoba u FBiH.

Za to vrijeme, paralmentarici maju onlajn sastanke na kojima razgovaraju o potrebi sazivanja Parlamenta, izmjenama zakona i mnogim drugim problemima u BiH. Poslanik i predsjednik PDP, Branislav Borenović, smatra da se Parlament BiH da je  u toku ovog mandata suočava se sa drugim zastojem u radu.

– Tokom prvog, nastalog zbog političkih razmirica i sujeta, stajali su višemilionski projekti i grantovi koji su trebali biti usmjereni kako prema FBIH, tako i prema Republici Srpskoj. Tokom tog perioda moguće je spremati inicijative, poslanička pitanja, prijedlogu zakona, međutim, potrebno je da parlament radi i donosi odluke da bi se to realizovalo. Sada nam se desila situacija sa virusom korona – rekao je Borenović.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

– Lično poštujem sve preporuke zdravstvenih institucija, ali postoji više mogućih načina da se i Parlament BiH sastane i odlučuje kao što je slučaj i u drugim zemljama. Imao sam onlajn razgovor sa više kolega parlamentaraca iz čitave BiH iz različitih stranaka sa namjerom da se inicira održavanje sjednice. Moramo biti spremni i na ekonomske posljedice ovog teškog stanja, a u tom smislu, parlament BiH odlučuje ne samo o budžetu za ovu godinu, već i o Zakonu o PDV, javnim nabavkama i drugim pitanjima od izuzetnog značaja, posebno sada – zaključuje on.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO