Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

PARTIJE U KAMPANJI POTROŠILE OSAM MILIONA KM Najviše skupova imao SNSD, ali se SDS VIŠE REKLAMIRA

Politika
Autor:

Foto: RAS/Srbija

Devet političkih stranaka do 2. oktobra u kampanji je potrošilo više od 2,1 miliona KM na oglašavanje na televiziji i u štampi, a deset stranaka organizovalo je više od 430 skupova i događaja, čija organizacija iznosi takođe više od dva miliona maraka.

To znači da su političke partije, zajedno sa procjenama troškova oglašavanja na bilbordima, plakatima, lecima, u kampanji potrošile minimalno osam miliona maraka.

Ovo su pokazali preliminarni rezultati Transparensi internešenel u BiH, koja kao i svaki put prati troškove kampanje ključnih partija u zemlji.

Najviše su na oglašavanje na televiziji i u štampi utrošile SDS 430.000 KM, SNSD gotovo 380.000 KM, te SDA sa oko 310.000 KM.

Foto: SDS

Tu su i DNS sa procijenjenim troškovima oglašavanja u elektronskim i štampanim medijima od oko 258.000 KM, Ujedinjena Srpska sa oko 233.000 KM, PDP sa oko 240.000, SzP oko 143.000 KM, SBB sa oko 104.000, SDP BiH sa 26.000 KM, dok je je HDZ BiH imao zabilježene samo četiri objave oglasa.

– U ove iznose nisu uključeni troškovi vanjskog oglašavanja, bilborda, plakata i letaka, za koje prema procjenama tokom ranijih kampanja, stranke utroše i do četiri miliona KM, kao ni oglašavanje putem društvenih mreža i onlajn medija, koje je u ovoj izbornoj kampanji bio najdominantniji vid oglašavanja, a za koji je nemoguće utvrditi utrošene iznose. Upravo zbog sve dominantnijeg oglašavanja stranaka i kandidata putem novih medija, u ovoj kampanji je do sada zabilježen značajan pad troškova oglašavanja putem tradicionalnih medija – navodi TI BiH.

Prema njihovim podacima, najviše je predizbornih skupova imao je SNSD (87), zatim DNS (70), SDS (35), s tim što su se kandidati SDS uglavnom predstavljali na skupovima zajedno sa kandidatima ostalih članica SzP, uključujući i PDP (15 skupova).

TI BiH je pratio i aktivnosti kandidata političkih stranaka koji su na funkciji u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti, što uključuje otvaranje objekata, sastanke, posjete institucijama, udruženjima, građanima, i poredio ove aktivnosti sa istim periodom u 2017.

Podaci do kojih je došao TI BiH pokazuju enormno povećanje aktivnosti funkcionera u predizbornoj kampanji, koje je iskorišteno za promociju poltičkih stranaka i kandidata, što govori o zloupotrebi javnih funkcija i korištenju pristupa javnim sredstvima i institucijama u svrhu stranačke i lične promocije.

Od svih kandidata koji obavljaju javne funkcije i koji su bili obuhvaćeni monitoringom najviše aktivnosti imali su Milorad Dodik, Dragan Čović i Željka Cvijanović.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO