Društvo

Patrijarh Porfirije u Vukovaru "Ovdje još nisu zaliječene rane ratnih patnji" (FOTO)

Patrijarh srpski Porfirije osveštao je danas obnovljeni Saborni hram Svetog Nikolaja Mirlikijskog u Vukovaru, a potom je održao svetu arhijerejsku liturgiju.

Patrijarh Porfirije u Vukovaru "Ovdje još nisu zaliječene rane ratnih patnji" (FOTO)
FOTO: SPC/USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Svi narodi imaju mjesta susreta sa Bogom, i mi Srbi pravoslavni imamo takvo mjesto na kojem se kao pojedinci i zajednica susrećemo sa Bogom. To je naš pravoslavni hram u kojem se božjom rječju, kroz blagoslovenu materiju, napajamo vječnim smislom, kako bismo i mi bili autentični svjedoci Jevandjelja Hristovog i graditelji mira Njegovog. Zato u hram dolazimo da stanemo pred lice boga živoga i pronađemo smisao svega što jesmo i što ćemo biti . rekao je Porfirije, saopštila je Informativna služba Srpske pravoslavne crkve.

Patrijarh je rekao da je čovjek, najprije, i iznad svega, duhovno biće.

– Kao bogoliko stvorenje, čovjek je, prije svega, stvoren za vječnost, da vječnošću osmišljava svoje istorijsko postojanje. Punoću života stiče jedino u zajednici sa bogom, a to je život u skladu sa onim što je bog stvorio i namijenio za čovjeka – ukazao je Porfirije.

Patrijarh je istakao da zbog toga u hram dolazimo da tražimo hranu za svoje najdublje, egzistencijalne, duhovne potrebe, da iz dubine oslušnemo riječ Božju i shvatimo kakvi treba da budemo, šta je ispravno, a šta nije, da odlučimo da li ćemo zaista biti djeca Božja, jednom riječi pravi hrišćani, ili ćemo to biti samo spoljašnjim imenom i deklarativno.

Patrijarh Porfirije je rekao da Sveti Nikolaj Čudotvorac spaja pravoslavni istok i katolički zapad, da gradi mostove među ljudima, a da u Vukovaru žive ljudi čije su razlike male i da je neuporedivo više zajedničkog nego različitog.

Pročitajte još

– Koliko smo puta bezuspješno pokušavali da učinimo nešto da budemo ljudi, prije svega, dostojni svog bogolikog zvanja i koliko puta pri svemu tome nismo dobro oslušnuli riječ Božju koja u samo dve zapovijesti sažima sav zakon i proroke zapovijedajući: ‘Ljubi Gospoda Boga svoga svim srcem svojim i svom dušom svojom i svim umom svojim i svom snagom svojom’, i: ‘Ljubi bližnjega svoga kao samoga sebe”- rekao je Porfirije.

On je ukazao da riječ božja poziva na žrtvu, na podvig, na krst, da kao apostol Petar budemo istrajni i poslušni.

FOTO: SPC/USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: SPC/USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Srpski patrijarh je naveo da u Vukovaru još nisu zaliječene rane ratnih patnji, niti su u potpunosti obnovljeni i izliječeni odnosi među ljudima.

– Danas smo otvorili srce ovog hrama i svoja srca da bi molitvom vidali svoje rane izazvane stradanjima i gubicima, ali isto tako saosjećali sa ranama i stradanjima susjeda, da bi se u molitvi sjećali svojih žrtava, ali i žrtvama susjeda i komšija – kazao je patrijarh.

Prema njegovim riječima, kada se u molitvi pored svojih žrtava sjećamo i stradalih susjeda, Hrvata katolika, obradovaće se na nebu i naši bližnji, jer će vidjeti da smo ozareni Hristom razumjeli tragiku istorijskih sukoba.

Patrijarh Porfirije je rekao da se lično moli za sve postradale u Glini, Jadovnu, Gruborima, Varivodama, Paulinom Dvoru, u Voćinu, Medaku, Ovčari, Škabrnji, Lovasu, Širokoj Kuli, Baćinu, Sotinu i mnogim drugim stratištima.

Patrijarh je istakao da smo blagosloveni u obnovljenom pravoslavnom hramu posvećenom Svetom ocu Nikolaju, koji je podignut u drugoj polovini 17. vijeka, poslije čega je, sredinom 18. veka, izgrađena crkva kakvu danas vidimo.

Patrijarh je podsjetio da je hram posvećen Svetom Nikolaju razoren u napadu u septembru 1991. godine i napomenuo da ga raduje činjenica da je u Vukovaru obnovljen i samostan, manastir franjevačke braće u Hristu.

Svetoj liturgiji i osveštanju hrama u Vukovaru prisustvovali su, između ostalih, mitropolit osječkopoljski i baranjski Heruvim, budimpeštanski i mađarski Ilarion, zvorničko-tuzlanski Fotije, bački Irinej, sremski Vasilije, kruševački David.

Pored Sabornog hrama, danas je osveštan i Srpski dom u Vukovaru.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije