Politika

PAVIĆEVA STIDLJIVA KONTRA DODIKU Šta znači zaustavljanje djelovanja DNS u koaliciji

Od odluke Predsjedništva DNS da „zaustavi” dalje djelovanje u koalicionom sporazumu prošlo je 13 dana, sastanak Marka Pavića i Milorada Dodika još je neizvjestan, a različitom djelovanje političkih partnera, poslije dugo vremena, svjedočili smo i u Narodnoj skupštini.

PAVIĆEVA STIDLJIVA KONTRA DODIKU Šta znači zaustavljanje djelovanja DNS u koaliciji
FOTO SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Preciznije, Predsjedništvo DNS donijelo je 5. oktobra Odluku o zaustavljanju daljeg djelovanja u okviru Sporazuma o načinu i kriterijumima zajedničkog djelovanja koalicionih partnera u mandatnom periodu 2018 2022. godina.

– Razočarani odnosom prema Demokratskom narodnom savezu, kako na republičkom tako i na lokalnom nivou, neprestanim i učestalim smjenama, nepovjerenjem, sumnjičenjem kadrova DNS, nipodaštavanjem rezultata rada i onemogućavanjem djelovanja u punom kapacitetu, odlučili smo se na ovaj korak – navedeno je u saopštenju, nakon čega je predsjednik DNS Marko Pavić poslao pismo lideru SNSD Miloradu Dodiku tržeći sastanak.

Portparol SNSD Radovan Kovačević kaže da još nije definisan termin sastanka sa rukovodstvom DNS.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

– I mi smatramo da je dobro da razgovaramo o svim temama koje mogu na bilo koji način da nanesu štetu koalicionoj saradnji naše dvije stranke. Šta konkretno znači njihova odluka, ne bih znao reći s obzirom da se ništa značajno nije promijenilo. Naša saradnja sa DNS u lokalnim zajednicama, javnim preduzećima, u Vladi RS je ostala ista. Vkerujemo da će ona u narednom periodu biti samo bolja – kaže Kovačević za Srpskainfo.

Od sjednice Predsjedništva DNS prašina se pomalo slegla, ministri, direktori i ostali kadrovi DNS redovno idu na posao, primaju plate, a kolege iz koalicije se prema njima ponašaju kao da je sve u najboljem redu.

Ministra saobraćaja i veza Srpske Neđu Trninića telefonskim pozivom juče smo zatekli u Istočnom Sarajevu gdje se pripremao za sjednicu Vlade.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

– Što se tiče DNS, na sjednici Predsjedništva stranke smo dogovorili da ne dajemo izjave dok se lideri ne sastanu – rekao nam je Trninić.

Rečeno – učinjeno. Srpskainfo je juče pokušala da čuje izjavu Pavića, njegovog zamjenika i sekretara stranke Dragutina Rodića, potpredsjednika DNS Dragomira Jovičića, Milana Radovića i Đorđa Popovića, ali ni jedan nije odgovorio na poziv.

Javio se jedino potpredsjednik Darko Banjac koji tvrdi da „zaustavljanje djelovanja“ u okviru kaolicionog sporazuma ne znači da kadrovi DNS ne treba da idu na posao.

Foto: Privatna arhiva/RAS Srbija
Foto: Privatna arhiva/RAS Srbija

– To znači da u djelovanju u Narodnoj skupštini RS sada samostalno donosimo odluke. Nemamo više obavezu da podržavamo sve odluke u Narodnoj skupštini, a to smo videli i na glasanju na posljednjoj sjednici. Mi u DNS glasamo na osnovu sopstvenih stavova dok se ne desi taj sastanak predsjednika stranaka. Nakon toga ćemo vidjeti u kom smjeru će se ići. Kada će biti održan sastanak, to je pitanje za predsjednika Pavića – kaže Banjac.

Šta se zapravo desilo na prošloj sjednici Narodne skupštine?

Budući da vladajuća koalicija i bez DNS ima većinu za usvajanje zakona, prošlo je nezapaženo da su poslanici DNS u slučaju nekih važnih odluka glasali drugačije od SNSD.

Pročitajte još

Uvidom u listing glasanjaa s nastavka šeste redovne sjednice jasno je da su prisutni poslanici DNS bili uzdržani prilikom glasanja o izvještaju o poslovanju Investiciono – razvojne banke RS za 2018. dok su ostali u koaliciji bili za.

Kada je na red došlo glasanje za Izvještaj Garantog fonda RS o poslovanju za 2018. DNS je čak glasao protiv kao i opozicija, dok se SNSD podržao pomenuti izvještaj. Ipak, za većinu odluka, zakona, izvještaja i ostalih akata DNS je glasao kao i SNSD.

U ostalim strankama koalicije ne miješaju se mnogo u odnos dvije najveće stranke i priželjkuju smirivanje tenzija.

– Očekujem da ćemo svi razumjeti da je potrebno dvotrećinskom većinom završiti proces očuvanja i zaštite Srpske i da tu nisu bitne pojedinačne ambicije ni razne kalkukacije koje postoje i u drugim strankama, a ne samo u DNS. Nadam se da će DNS ostati u koaliciji jer je poprilično racionalno postavljen koalicioni ugovor. Svako dobija svoje po procentima – kaže predsjednik US Nenad Stevandić.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

U međuvremenu, u priču se umiješala opozicija iz koje pozivaju DNS da promijeni stranu i priključi se njima. Lider SDS Mirko Šarović priznao je da je razgovarao sa Pavićem i da je na DNS da odluči.

Dok u DNS izbjegavaju razgovor na ovu temu, Stevandić smatra da je Šarovićev poziv usmjeren na slabljenje i podjele DNS.

– Mislim da je za DNS pogubniji taj poziv od nesuglasica sa SNSD. Što se tiče Ujedinjene Srpske, s velikim zadovoljstvom mogu zaključiti da meni SDS i PDP nisu upućivali takve pozive zato što znaju kakav mi je stav – zaključuje Stevandić.

Šuka: Izvjesniji je ostanak u koaliciji

Politikolog Marko Šuka smatra da je najizglednije rješenje krize između SNSD i DNS ostanak u koaliciji, s tim da očekuje da Dodik istraje sa svojim zahtjevima da „neće s pojedincima u DNS“ koje je nazvao mangupima i optužio ih za saradnju s opozicijom.

Šuka podsjeća da je to, prije svih, Milan Radović „koji je političku karijeru započeo na neslavan način, jer su ga pominjali kao ministra i premijera RS, a od toga nije bilo ništa“.

Foto: Marko Suka/Facebook
Foto: Marko Suka/Facebook

– To je izglednija opcija nego da DNS napusti koaliciju, jer bi to izazvalo nova cijepanja i podjele. Pavić i Dodik su previše dugo zajedno, previše toga znaju jedan o drugom da bi se lako podijelili. Smiješna je bila i prva situacija kada je Dodik podijelio DNS na one sa kojima može sarađivati i na one s kojima neće. Da je postojala principijelnost Pavića, ne bi to prihvatio. Ali, pokazuje se da je mnogo važnije da se ostane u vlasti bilo kako, umjesto da zadržiš partiju u cjelini, da ima neki kapacitet veći nego sada. Navodno DNS ne može s pola svojih dojučerašnjih saradnika (koji su sada u Demosu), ali svi zajedno mogu da budu dio vlasti – zaključuje Šuka.