Politika

"ILI SMO ZAJEDNO ILI NISMO" Dodik poručio DNS da će biti odstranjeni iz vlasti ako podrže Šarovića

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik tvrdi da se predsjednik SDS Mirko Šarović brine za BiH, a ne za Republiku Srpsku jer želi da se zadrži na funkciji ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, gdje je, kako kaže, izvršio niz izdaja.

"ILI SMO ZAJEDNO ILI NISMO" Dodik poručio DNS da će biti odstranjeni iz vlasti ako podrže Šarovića
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Povodom najave Šarovića de će od predsjedavajućeg Predstavničkom doma parlamenta BiH Denisa Zvizdića zatražiti zakazivanje sjednice ovog doma, Dodik je rekao “neka oni to organizuju”.

Mi nećemo smetati pa da vidimo šta će uraditi. Da vidimo šta je cilj, šta da funkcioniše, BiH? -upitao je Dodik.

Prema njegovim riječima, javnost ne smije da zaboravi da je Šarović, kada je došao u Narodnu skupštinu Republike Srpske, rekao “ne zanima me šta vi mislite”.

– Njega ne zanima Narodna skupština, već sećija u Sarajevu i dogovor o tome. Neko ga je ohrabrio i tapšao po ramenu. Zamislite sada njega koji gura tu priču i lidera SDA Bakira Izetbegovića koji se sa njim dogovara i koji kaže `ovo je status kvo`. Mene zanima stav Narodne skupštine i ono što kaže parlament Srpske ću poštovati – rekao je Dodik za RTRS.

Dodik je naveo da Šarović “ne smije da mrdne u Sarajevu mimo SNSD” i njega Milorada Dodika i da će “biti posljedica, pa neka izvoli”.

Dodik je rekao da je pozivao na dogovor, da je SDS i PDP nudio zajedničku saradnju i zajednički nastup na nivou BiH.

– Nudio sam to i prije nekoliko godina i čak išao sa SDS-om samo da bi pokazao jedinstvo Srpske u Sarajevu, da Izetbegović ne bi govorio da `njemu ne može entitet nešto reći`. Ja hoću da kaže jer je ovo naš entitet, ovo je naša država, nije njegovo. Šta on ima ovdje, nema šta da traži, on je tu marginalan i politički i na svaki drugi način. Ovo je Republike Srpska – rekao je Dodik.

Foto Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto Siniša Pašalić/RAS Srbija

Lider SNSD Milorad Dodik pozvao je večeras DNS da redukuje politike tako da i dalje sa SNSD drži vlast na nivou Republike Srpske, zajednički nastupa na nivou BiH, a da se lokalnim organizacijama ove dvije partije prepusti da dogovaraju svoju saradnju.

-Negdje će saradnje biti, negdje neće, ali to ne bi trebalo, kao ni prije, da bude razlog da se problem diže na nivo Republike Srpske – rekao je Dodik.

On je za Radio-televiziju Republike Srpske istakao da se problem pojavio u nekim lokalnim odnosima SNSD-a i DNS-a, prije svega u Prijedoru.

Pročitajte još

– Sa DNS smo i ranije imali turbulentnih trenutaka, ali lider DNS-a Marko Pavić i ja smo uvijek govorili da ono što imamo na nivou Srpske ne može biti opterećeno lokalnim problemima. Postigli smo sa njima sporazum o zajedničkom radu, napravili koaliciju i definisali šta kome pripada od postavljenja. Dio je urađen, drugi dio niko ne spori i biće postavljeni – pojasnio je Dodik.

On je rekao da DNS ima određene ljude koji prave atmosferu nekih novih mogućnosti, zbog čega su i doživjeli raskol i vjerovatno će ga doživjeti još jednom ukoliko se udalje od pozicije vlasti.

– Ja im to ne želim, ali moram poručiti da će im se to dogoditi, bez obzira kako oni to shvatili. Nisam protiv toga da DNS i SNSD i u Prijedoru i u svim opštinama sarađuju, ako to naše lokalne organizacije hoće, ali nisam spreman da žrtvujem našu organizaciju i njen rad zato što ne može da se postigne dogovor – pojasnio je Dodik.

Komentarišući navode da su neslaganja sa DNS tražili pojedinci iz Sarajeva preko Šarovića kako bi izašli iz koalicije i napravili novu sa petim srpskim glasom u Predstavničkom domu iz DNS-a, odnosno glasom Nenada Nešića, Dodik je rekao da oni SDS bez obzira što nemaju izborni rezultat iza sebe, pokušavaju da budu nešto.

– Njima treba taj peti glas. Pokušali su i sa nekim drugim, ali nisu prošli do sada. Odluka da li će Nešić ili neko drugi prihvatiti da ide sa Šarovićem, njihova je stvar, ali pošto je to dio razgovora na nivou Republike Srpske i zajedničkog nastupa na nivou BiH, ukoliko se to dogodi, neće izlaziti DNS, nego će biti odstranjen iz vlasti – poručio je Dodik.

On je dodao da to nije prijetnja, već princip: “Ili smo zajedno ili nismo”.

– Vjerujem da je Nešić izložen ozbiljnim pritiscima, ali mislim da je riječ o čovjeku koji može racionalno procijeniti, pa neka odluči sam. Svrstati se na tu stranu znači da si protiv Republike Srpske. To znači da su zatvorili vrata SNSD, jer mi nećemo iz odgovornosti prema Republici Srpskoj ostati imuni prema tom pitanju-  dodao je Dodik i dodao da svi imaju pravo na svoj izbor.

Prihvati notifikacije