Hronika

PEDOFILU OSAM GODINA ZATVORA U svojoj kući više puta obljubio jedanaestogodišnju komšinicu

Pera Dmitrov (67) iz Bačke Palanke osuđen je danas u Višem sudu u Novom Sadu na jedinstvenu kaznu zatvora od osam godina zbog obljube nad djetetom u sticaju sa produženim nedozvoljenim polnim radnjama.

PEDOFILU OSAM GODINA ZATVORA U svojoj kući više puta obljubio jedanaestogodišnju komšinicu
FOTO: SHUTTERSTOCK

Po izrečenoj presudi okrivljeni Dimitrov je obavezan i da maloljetnoj oštećenoj N. N. rođenoj 2006. godine na ime naknade nematerijalne štete zbog duševnih bolova i zbog povrede ljudskog dostojanstva isplati iznos od 300.000 dinara u roku od mjesec dana od pravosnažnosti presude pod prijetnjom izvršenja, piše Blic.

Kako se navodi u obrazloženju Višeg suda, okrivljeni Dmitrov je neutvrđenog dana 2017. godine do 19. juna naredne godine u svojoj kući u Bačkoj Palanki u ulici Čerga ’’sposoban da shvati značaj svoga djela i da upravlja svojim postupcima, svjestan svog djela i htio njegovo izvršenje, u cilju zadovoljenja svog polnog nagona, deset do petnaest puta izvršio sa detetom – oštećenom N. N. koja je rođena 2006. godine, čin izjednačen sa obljubom i u više navrata nad njom vršio druge polne radnje’’.

– Sud je okrivljenog osudio na kaznu zatvora u trajanju od osam godina cijeneći sve okolnosti kako na strani okrivljenog koji tokom čitavog postupka nije pokazao ni trunku saosjećaja, kao i okolnosti vezanih za samo izvršenje dva krivična djela u produženju koja je okrivljeni činio u naselju Čerga gdje su svi živjeli kao najbliže komšije i bliži ili dalji rođaci. Sud je cijenio i sve okolnosti na strani oštećene, njene porodične i socijalne prilike, da je majka ostavila kada je imala tri mjeseca, da odrasta sa ocem, maćehom i troje braće i sestara, da redovno ide u školu, ali i da se razvija u obrazovno i socijalno nestimulativnom okruženju. Ovako odmjerenom kaznom, sud nalazi da će se postići i ciljevi generalne prevencije u smislu uticaja na potencijalne izvršioce ovakvih krivičnih djela – piše u saopštenju Višeg suda u Novom Sadu.

Shodno Zakoniku o krivičnom postupku kao i Konvenciji Saveta Evrope o zaštiti djece od seksualnog iskorišćavanja i seksualnog zlostavljanja, Viši sud je, kako se ističe u saopštenju, u okviru krivičnog postupka maloljetnoj oštećenoj dosudio naknadu nematerijalne štete za duševne bolove zbog povrede ljudskog dostojanstva, koje svaki čovjek pa tako i svako dijete stiče samim rođenjem, bez obzira na pol, rasu, nacionalnu pripadnost i niko nema pravo da mu ga oduzima niti povređuje, a seksualno nasilje je jedan od najtežih vidova narušavanja ljudskog dostojanstva koje stvara zastrašujuću, neprijateljsku, ponižavajuću atmosferu do koje je dovelo ponašanje okrivljenog i očigledno objektivna nemoć maloljetne oštećene da ga u tome spriječi, suprotstavi se ili nekome prijavi.

– Zbog svega toga, sud je poslao jasnu poruku, da svako dijete ima jednako pravo na djetinjstvo, a da onom djetutu koje možda i nema adekvatnu zaštitu od strane porodice i okoline, zaštitu će dati Zakon i Sud – poručuju iz Višeg suda u Novom Sadu.