Politika

Pekićeva o ukidanju akciza: SNSD se još jednom narugao vlastitom narodu

Početkom marta ove godine Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je usvojio prijedlog da se suspenduju akcize na naftne derivate, čime bi gorivo već 150 dana bilo jeftinije za 40 feninga u prosjeku, podsjetila je poslanik PDP u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, Mira Pekić.

Mira Pekić
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Međutim, kako je istakla, poznato je da se od tada čeka da Dom naroda potvrdi tu odluku.

– Za skoro pet mjeseci uspjeli su jedino da u prvom čitanju usvoje izmjene zakona, što znači dalje čekanje, prvo amandmana, a zatim opet usaglašavanje u oba doma – rekla je Pekićeva.

Ona kaže da ovo namjerno odugovlačenje zapravo znači da od ukidanja akciza nema ništa, te da su se SNSD i njihovi partneri u vlasti još jednom narugali vlastitom narodu.

Pročitajte još

– Usvajanje izmjena zakona u Domu naroda u prvom čitanju je njihov pokušaj da zavaraju narod da nešto rade. Ali loš im je posao, providan, maske su odavno pale. Oni se ne odriču ni po koju cijenu novca koji se dobija otimanjem od sopstvenog naroda i povećanjem nameta i tako opterećenoj privredi – navodi Pekićeva.

– U nevolji i teškim vremenima vlast se prva mora odreći inflatornih prihoda i ostaviti građanima više sredstava kroz različite mjere, kao što su smanjenje stope PDV ili suspenzija akciza, što su brojne zemlje u regionu već poodavno uradile. Ovo što oni rade mjesecima, otkada su počeli skokovi cijena, moglo bi se nazvati „ekstra profitom“ i zaradom vlasti na uštrb normalnog i lakšeg života naroda – poručuje Pekićeva.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije