Hronika

PELETARA KRALA STRUJU, ŠTETA 70.000 KM Preduzeće „Medeks prom“ iz Šipova pod istragom policije

Protiv odgovornih osoba iz preduća „Medeks prom“ iz Šipova policija vodi istragu zbog sumnje da su tri mjeseca neovlašteno koristili struju i time pričinili štetu „Elektrodistribuciji“ od oko 70.000 maraka, saznaje Srpskainfo.

PELETARA KRALA STRUJU, ŠTETA 70.000 KM Preduzeće „Medeks prom“ iz Šipova pod istragom policije
FOTO: MEDEKSPROM.COM/SCREENSHOT

Istraga se vodi i protiv preduzeća „Mig elektro“ iz Mrkonjić Grada, koje se tereti da su „Medeks prom“ priključili na elektromrežu.

U Policijskoj upravi Mrkonjić Grad potvrdili su nam da se radi na ovom slučaju i da je o svemu upoznat i dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka.

Vlasnik i direktor preduzeća „Medeks prom“, Vladimir Medić, tvrdi za Srpskainfo da nije bio upoznat s tim da su nelegalno priključeni na struju.

– Riječ je našem novom preduzeću koje se bavi proizvodnjom peleta i ono je počelo s radom početkom oktobra 2020. Angažovali smo firmu koja je bila zadužena za struju i oni su nas priključili, tako da smo mislili da je sve legalno – ističe Medić.

Redovno izmiruju obaveze

Prema njegovim riječima, ostao je iznenađen kada su ga iz preduzeća pozvali i obavijestili da su radnici „Eletkrodistribucije“ otkrili nepravilnosti u radu njegove firme.

FOTO: MEDEKSPROM.COM/SCREENSHOT
FOTO: MEDEKSPROM.COM/SCREENSHOT

– Pošto sam ranije ugasio jedno postrojenje, računi su ostali skoro isti. Zbog toga nisam primjetio da peletara nije priključena na elektromrežu. Do sada nikada nisam imao nikakve dugove, niti slične probleme. Sve ćemo u narednom periodu regulisati, jer smatram da nismo počinili nikakav prekršaj – istakao je Medić i dodao da njegova preduzeća redovno izmiruju sve svoje obaveze prema državi.

Da nešto nije u redu s potrošnjom struje u Šipovu prvo je primjetila direktorka RJ „Elektrodistribucije“ Šipovo, Biljana Šegrt, koja je kasnije i podnijela krivičnu prijavu protiv vlasnika „Medeks proma“.

Pročitajte još

– Primjetili smo da je zadnja tri mjeseca u porastu potrošnja električne energije i da imamo porast gubitaka. Zbog toga smo 12. januara napravili vandrednu kontrolu većih pravnih lica. Ovom kontrolom bilo je obuhvaćeno i preduzeće „Medeks prom“, te smo utvrdili da im je jedan pogon neovlašteno prijavljen na mrežu. Zbog toga sam podnijela krivičnu prijavu protiv odgovornih osoba – istakla je Šegrtova za Srpskainfo.

Proširenje istrage

Dodaje da će biti urađena analiza kako bi se utvrdilo koliko tačnu štetu je pričinilo ovo preduzeće, ali prema prvim informacijama radi se o šteti između 60.000 i 70.000 maraka, koliki će biti i njihov odštetni zahtjev.

FOTO: MEDEKSPROM.COM/SCREENSHOT
FOTO: MEDEKSPROM.COM/SCREENSHOT

Dodaje da su ovom preduzeću zatim isključili struju, ali da su potom obaviješteni kako oni maju određene pumpe za hlađenje i da postoji opasnost za okolinu ako ne budu imali struju. Zbog toga im je struja uključena, a istraga protiv njih će biti nastavljena i u narednom periodu.

Šegrtova dodaje da preduzeće „Medeks prom“ nije ranije imalo dugovanja, niti sličnih slučajeva, ali da će istragu proširiti i protiv firme „Mig elektra“.

– Imalo lošu praksu s njima; i ranije se dešavalo da nelegalno priključuju objekte. Zbog toga ćemo proširiti istragu i protiv njih, a zahtijevaću takođe da im se ukine dozvola za obavljanje ovih poslova – poručila je Šegrtova za Srpskainfo.

Nelojalna konkurencija

Načelnik Šipova, Milan Kovač (SNSD), rekao je da je upoznat sa ovim slučajem i da podržava rad direktorke RJ „Eelektrodstribucija“.

– Direktorka je sve to prijavila policiji i to je način na koji se treba boriti. Ako neko ne plaća struju, onda jeftnije može prodavati svoje proizvode i time šteti konkurenciji – poručio je Kovač.

Inače, “Medeks prom” je jedan od najvećih poslodavaca u opštini Šipovo, a primarno se bavi drvnom industrijom. Prema podacima sa zvaničnog sajta, firma je osnovana 1991. Vlasnik i direktor je Vladimir Medić, sin dugogodišnjeg političara SDS, Stevana Medića.