Društvo

Perduv nakon debate u Sarajevu: Slučaj "Dragičević" i "Memić" PRAVA SLIKA stanja pravosuđa u BiH

U Sarajevu se danas održava dugo očekivana javna debata “Pravo na pravdu” na kojoj je govorio i specijalni izaslanik EU Rajhard Pribe.

Perduv nakon debate u Sarajevu: Slučaj "Dragičević" i "Memić" PRAVA SLIKA stanja pravosuđa u BiH
FOTO: RADIO SARAJEVO/RAS SRBIJA

Kako je za Radiosarajevo.ba ispred Parlamenta BiH kazao predstavnik Pravde za Davida Ozren Perduv, poruke koje su iznesene na današnjem panelu su jako ohrabrujuće.

Mi smo ovdje okupili kako bi gospodin Pribe finalizovao svoj izvještaj o stanju u  pravosuđu BiH koji će biti predstavljen u decembru u Briselu. Ono što nas ohrabruje nas koji tražimo pravdu jeste izjava gospodina Pribea da je frustriran stanjem u društvu, prije svega u pravosuđu, jer ovo sve njega podsjeća na situaciju koja je bila prije 20 godina, odnosno time želi reći da se ništa nije promijenilo ovdje – rekao je Perduv.

Pročitajte još

Kako je pojasnio, nadu im daje to što je Pribe kazao da se neće konkretno baviti sa ova dva slučaja, nego će mu oni itekako koristiti da on napravi pravu sliku stanja u pravosuđu.

– Mi očekujemo ohrabrujuće poruke za ova dva slučaja iz tog izvještaja – istakao je Perduv.

Perduv je kazao i koja su pitanja postavili na današnjem panelu.

– Pitali smo zašto se od predmeta Davida Dragičevića pravi slučaj protiv njegovih roditelja i protiv svih nas. Kako mi imamo podatak, pokrenuto je više od 200 krivičnih prijava nevezani za slučaj ubistva Davida Dragičevića –  dodao je Perduv.