Politika

Petković opleo po Kurtiju “On nema pojma o sporazumima, statut ZSO piše Upravljački tim”

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocijenio je da premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti nema pojma o dijalogu i postignutim sporazumima, te podsjetio da Upravljački tim piše Statut Zajednice srpskih opština (ZSO).

Petar Petković
FOTO: NOVO JUTRO/YOUTUBE/SCREENSHOT 46,9 ХИЉ. ПРАТИ

Aljbin Kurti iz dana u dan nam pokazuje svoje autokratsko lice, a sada je pred svima javno priznao da pojma nema o dijalogu i postignutim sporazumima. Umjesto da sakrije svoju sramotu, on se još javno time hvali da nije dorastao dijalogu i pregovorima sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem – naveo je Petković.

Prema njegovim riječima, Kurti za 10 godina nije naučio da Statut ZSO piše Upravljački tim, a to je trebalo da nauči još iz perioda kada je slao Briselski sporazum na takozvani Ustavni sud, te dodao da Kurti neće ništa naučiti ni za još 10 godina.

– Neka se Kurti ipak zadrži na pisanju objava na društvenim mrežama. To su njegovi dometi, a ozbiljan posao je na ekspertima iz Upravljačkog tima, koji treba da rezultate svog rada u skladu sa sporazumima predstave dijalogu na visokom nivou – dodao je Petković u svom saopštenju.

Pročitajte još

Podsjećamo, premijer u Prištini Aljbin Kurti izjavio je da se pred nastavak dijaloga u Briselu, čeka na nacrt statuta Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu, od strane upravljačkog tima, formiranog na osnovu ranijih sporazumima.

Kurti je rekao da Evropska unija nije prihvatila da vlada u Prištini napiše nacrt statuta, i da je ta njegova ideja odbijena na sastanku u Ohridu.

– Tako nešto je odbijeno od posrednika koji su mi rekli da to treba da uradi menadžerski tim kao rezultat prethodnih dogovora u briselskom dijalogu prije deceniju – rekao je Kurti medijima u Prištini.

Dodao je da na posredniku za dijalog ostaje da utvrdi dnevni red sastanka 2. maja u Briselu, najavljujući da će se za vikend sastati sa emisarom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije