Svijet

(FOTO) PETODNEVNA ŽALOST U IRANU Biće obavljena obdukcija tijela stradalog predsjednika, sutra sahrana Raisija

Iranski vrhovni vođa Ajatolah Ali Hamnei rekao je danas da je prvi potpredsjednik Irana Mohamed

Ebrahim Reisi
FOTO: ABEDIN TAHERKENAREH/EPA

Mohber zadužen za izvršnu vlast i da ima rok od 50 dana za održavanje predsjedničkih izbora.

Hamnei je objavio petodnevnu nacionalnu žalost zbog pogibije iranskog predsjednika Ebrahima Raisija u padu helikoptera, javila je iranska agencija IRNA.

Pročitajte još

Prema Ustavu, u slučaju da predsjednik Irana premine, prvi potpredsjednik preuzima dužnost šefa države tokom prelaznog perioda od 50 dana do održavanja izbora, uz odobrenje iranskog vrhovnog vođe koji ima posljednju riječ u svim državnim pitanjima.

FOTO:  ABEDIN TAHERKENAREH/EPA
FOTO: ABEDIN TAHERKENAREH/EPA

Pored iranskog predsjednika Ebrahima Raisija i ministra inostranih poslova Hoseina Amira Abdolahijana, identifikovane su još tri osobe poginule u padu helikoptera na sjeverozapadu Irana, javila je iranska državna novinska agencija IRNA.

Poginuli su u gradu Tabrizu ajatolah Mohamed ali Al-e Hašem, načelnik iranske provincije Istočni Azerbejdžan, general Malek Rahmati i komandant jedinice za zaštitu predsednika Sardar Sejed Mehdi Musavi.

Prije sahrane obdukcija tijela Raisija

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi i njegova pratnja sutra će biti sahranjeni u Tabrizu, rekao je neimenovani zvaničnik provincije Istočni Azerbejdžan.

Ovaj zvaničnik naveo je za agenciju Tasnim da će tijela Raisija i ostalih poginulih u jučerašnjem padu helikoptera biće prebačena u Tabriz, te da će prije sahrane biti izvršena obdukcija.

Tabriz je glavni grad provincije Istočni Azerbejdžan.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu