Politika

Petrović ne može, A ONI MOGU: Podsjećamo ko je sve izabran za potpredsjednika Narodne skupštine Srpske (VIDEO,FOTO)

Milan Petrović iz SDS ponovo nije izabran za potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske.

Anja Ljubojević  Mirsad Duratović Petko Rankić KOMBO
FOTO: SNSD/SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Kao i u martu, nije bilo dovoljno glasova vladajućih poslanika, iako skupštinski Poslovnik kaže da ta pozicija pripada kandidatu najveće opozicione partije u parlamentu. A to je upravo SDS.

Za razliku od Petrovića, kome vlast odjednom gleda krvna zrnca, vladajuća koalicija je bez ikakvih pitanja prihvatila izbor ostalih potpredsjednika Narodne skupštine Srpske.

Milan Petrović
FOTO: SDS
član Predsjedništva SDS

Pa da se prisjetimo ko su oni.

Prvi na spisku je svakako Petko Rankić iz Bratunca, kadar Socijalističke partije Petra Đokića, a nekada davno funkcioner SNS, pa SNSD…

Pročitajte još

Rankić je, uglavnom po lošem glasu, odavno u fokusu javnosti, a posljednji povod za to bio je njegov zahtjev predsjedniku NSRS Nenadu Stevandiću da RS finansira troškove puta i smještaja njemu i njegovom vozaču, iako se navodno radilo o privatnom putu.

Kada je Stevandić odbio taj zahtjev, došlo je do verbalnog, a neki kažu i fizičkog, obračuna njega i Stevandića. Rankić, pak, tvrdi da nije tražio ništa što mu ne pripada, ali je priznao da ga je Stevandić glavom izgurao iz kabineta. Sve istražuje policija.

Nekoliko dana ranije, u javnosti je pricurio snimak kako Rankićev sin vozi službeni automobil NSRS, sve s „treptačima“. Da bi ga odbranio, otac je na idućoj sjednici NSRS izjavio da on „nikada ne bi vozio službenu škodu kada ima rejndž rover od 200.000 i mercedes od 113.000 evra“.

Inače, Rankić je i ranije bio poznat po bahatom ponašanju, na ivici nasilja. Još dok je bio načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove tokom sjednice u SO Bratunac vrijeđao je odbornike, nasrtao na njih i “spominjao im familiju”.

Kada je na prošlim opštim izborima ušao u NSRS, ušao je u neprijatan okršaj sa poslanicima liste Za pravdu i red, Đorđem Vučinićem i Nebojšom Vukanovićem. Povod je bilo Vučinićevo pitanje o diplomi. Nakon što je rekao da je diplomirao u Travniku, Vučiniću je poručio: „Gledamo se sad u oči. Imao si maloprije opomenu, sada imaš žuti karton. Ne slušaš. Saobraćajni fakultet u Travniku. Asocijacija tehničkih pregleda. I nemoj više slučajno, još te jednom opominjem! Još jednom te opominjem“.

A potom je se okrenuo prema Vukanoviću: „Što se ti majmune dereš“.

Dalje, u februaru ove godine Rankić je došao u šalter salu Opštine Bratunac da ovjeri dokumente. Pošto sve nije išlo brzo, počeo je da psuje na radnice. Kasnije je za Srpskainfo rekao da ga radnica na šalteru „nikada nije voljela“ i da mu se žurilo u Banjaluku.

Ali, izgleda da je u političkoj karijeri Rankića bilo presudno nešto drugo. U posljednjem imovinskom kartonu prijavio je imovinu od 1,2 miliona KM, plus dvije firme u Bratuncu koje se vode na njegovoj supruzi vrijedne više od 6,4 miliona KM. Još petoro njihove djece imaju imovinu ukupno vrijednu nepunih 710.000 KM.

Potpredsjednica Narodne skupštine iz SNSD je Anja Ljubojević, koja je na tu poziciju došla sa 26 godina, sada ih ima 28.

O njoj na zvaničnom sajtu SNSD piše samo ovo: „Rođena 13.11.1995. godine u Banjaluci. Završila OŠ „Georgi Stojkov Rakovski“ i banjalučku Gimnaziju, prirodno-matematički smjer. 2018. godine diplomirala politikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banjaluci na kojem trenuto pohađa master studije. Kandidat za odbornika na Lokalnim izborima 2020. godine. Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Nova varoš. Potpredsjednik Gradskog odbora Mladih socijaldemokrata Banjaluka. Patriota i borac. Voli prirodu i životinje, prati sport i trenira u slobodno vrijeme“.

Anja Ljubojević se izjašnjava kao Hrvatica, a pomenuti Đorđe Vučinić prisjetio se jednog od TV gostovanja u njenom društvu kada je, kako kaže, srbovala više od njega.

– Ona je, u stilu pravog SNSD-ovca, počela da srbuje. Ja sam mislio iskočiće Anja, bogami, iz ekrana, kako je krenuila: „Mi Srbi ne damo srpstvo, odmah ćemo se osamostaliti… – rekao je Vučinić u jednoj od diskusija.

U vrijeme kada je bila kandidat za odbornika u Banjaluci, opozicija ju je optužila da je angažovala baku da za nju kupuje glasove. Kako bi to demantovala, na konferenciju za novinare je dovela i baku Radu.

Treći potpredsjednik NSRS je Bošnjak Mirsad Duratović. Na to mjesto je došao kao kadar Pokreta za državu. Kada je podržao koaliciju sa SNSD, Željko Komšić ga je isključio iz DF, da bi Duratović nedavno našao utočište u redovima SDP BiH. Prije ulaska u NSRS bio je predsjednik Skupštine grada Prijedora.

mirsad duratovic potpredsjednik narodne skupstine republike srpske
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Rođen je u Prijedoru 1974. gdje i danas živi. Kao dječak, bio je u logoru, a u ratu su mu ubijeni otac, brat i brojni rođaci, čiji posmrtni ostaci su ekshumirani iz masovne grobnice Tomašica. I pored traume koju je preživio, Duratović važi za racionalnog političara i sagovornika koji u svakom razgovoru ističe interes svog grada. Jedan je od onih kome ni vlast ni opozicija u Srpskoj nemaju šta da prigovore.

U intervjuu za Srpskainfo, zagovornicima ukidanja Republike Srpske uzvratio je pitanjem da li su za to da se istovremeno ukine Federacija BiH, njeni kantoni, a sa njima i sva njihova radna mjesta.

Četvrtog potpredsjednika NSRS i dalje nema, jer vlast neće Petrovića, a SDS ne odustaje od njega. Rođen je 1988. u Prnjavoru i za njega se ne veže nikakva afera.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije