Banjaluka

Pilot projekat u Banjaluci: Od 1. januara dostupne elektronske građevinske dozvole

Grad Banjaluka će, od 1. januara iduće godine, započeti pilot projekat elektronske građevinske dozvole, u okviru razvoja koncepta “pametnog grada”, najavio je gradonačelnik Igor Radojičić.

Pilot projekat u Banjaluci: Od 1. januara dostupne elektronske građevinske dozvole
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

Radojičić je precizirao da se ova novina uvodi na osnovu koncepta “pametnog grada”, jednog od četiri cilja iz desetogodišnje Strategije razvoja Banjaluke.

Govoreći o tome šta je Banjaluka do sada učinila u procesu “pametnog grada”, Radojičić je naveo da je u toku rad na digitalizaciji rada Skupštine grada, što podrazumijeva potpuni prelazak na elektronsku dostavu materijala za sjednice i elektronsko praćenje sjednica rada Skupštine.

-Od 1. januara započinjemo pilot projekat elektoronske građevinske dozvole koji predstavlja veoma zahtjevan poduhvat sa mnogo otvorenih pitanja. Treći veliki projekat je uspostavljenje komunikacijskog centra u gradu gdje će građani sve objedinjene informacije moći dobiti na jednom mjestu. MUP RS trenutno sprovodi projekat uspostavljenja mreže kamera na području grada. Takođe, imamo i aplikaciju “Građanska patrola” putem koje građani mogu prijaviti sve komunalne probleme u gradu koje primjete naglasio je Radojičić.